Londek czy ty coś piłeś? Co to są za przykłady? Mają pokazać żę RM ma skrajne poglądy a jej słuchacze często wypowiadają sie skrajnie idiotycznie? Ja to wiem, sam to pisałem. Tylko czy:
W Radio Maryja po wyborach: PO ma zniszczyć Polskę w wymiarze narodowym
Ideolog Radia Maryja: Na Napieralskiego głosowały rodziny ubeków i politruków
Słuchaczka Radia Maryja: Diabelskie płomienie faraona Tuska
...to są te dowody z RM, gdzie wzywają do atakowania Żydów? Sam niedawno tropiłeś Żydów w rodzinie Kaczyńskiego, wrzucałeś źródło które namawia do fizycznej agresji wobec Żydów, a teraz ci antysemityzm przeszkadza, chociaż miesiąc temu byłeś w to dużo bardziej zaangażowany niż ktokolwiek z RM? Hipokryto. Za promowanie nazistowskiej ideologii powinieneś sie pożegnać z forum, a nie teraz palić jana i u innych doszukiwać się antysemityzmu. Może ci przypomnę co sam pisałeś o Smoleńsku czy kościele - Jak ma się do tego tekst o Tusku który tu przytaczasz? Z czym ty wyskakujesz? Z wpisem słuchaczki? Mam ci wkleić wpisy z forum gazety wyborczej jakiś przestrzeleńców jako opinie czytelnika? Widzę że blog gazety myśli za ciebie, i łatwo wrzuca wszystkich do grona "ideolog Radia Maryja", w takim razie jak sie opieramy na ideologach, to ideolog Gazety Wyborczej tak pisał (powołując się na twoje źródło, polonica.net, które sam wrzucałeś i żarliwie broniłeś, tak żebyś się nie czepił źródła)
Hanna Krall: Panie profesorze, wydaje mi sie, ze pan niezbyt lubi Polaków!
Bronisław Geremek: Niezbyt lubie? Takie określenie jest niezbyt ścisle! Ja ich po prostu nienawidzę. Tak nienawidzę, że nie wiem jak to wyrazić słowami. Wystarczający antypolonizm? Chcesz dalej ustalać "anty" na podstawie blogasków i wyrwanych z kontekstu zdań? Skoro w ogóle pytasz o takie rzeczy, to znaczy że pewnie za antypolskie nie uważasz obronę S. Michnika, stalinowskiego mordercy polaków na łamach gazety przez jego brata, pewnie za antypolskie nie uważasz relatywizowanie zbrodni UPA na Polakach, mitologizowanie i robienia bohatera żydowskiego z morderców Polaków takich jak bracia Bielscy (w tym przypadku GW wydała specjalną książkę, która trochę po premierze w atmosferze skandalu musiała zniknąć z półek), nie pamiętasz lub nie widzisz całego frontu jaki stał za GW kiedy promując swojego kolegę Grossa umniejszali wagę winy niemców w II Wojnie, a powiększali rzekome winy Polaków, tak że czytelnik po lekturze uważał że to Polacy wywołali II Wojne i mordowali Żydów, a nie Niemcy, nie wiesz też, bo w końcu w tematyce polityki jesteś świeżak, o idiotycznych inicjatyw typu gnojenie z jednej strony żołnierzy polskiego ruchu oporu, a z drugiej wzywanie do zapalania świec na grobach czerwonoarmistów czy list otwarty, w którym Michnik apeluję o otwarcie centrum wypędzonych Niemców w Polsce, sprzeciwiając się podobnej inicjatywie Polskiej w Niemczech ... Wymieniać dalej? Po co? Jak w ogóle zabierasz sie do tematu o tych rzeczach doskonale
powinieneś wiedzieć. Chcesz dowodów i linków proszę:
http://szukaj.wyborcza.pl/archiwum/0,48025.html Na rok z góry wyjdzie taniej. W uzupełnieniu polecam kilka książek - na start Łysiaka "Alfabet szulerów część pierwsza A-L. Salon" i "Alfabet szulerów część druga M-Z. Salon 2." potem Ziemkiewicza "Michnikowszczyzna. Zapis Choroby". Jak autorzy nie pasują, to większość z wymienionych tam przykładów znajdziesz w archiwum GW (chyba że się autocenzurują) - sprawdzisz sobie czy piszą prawdę. Poświęć rok, uzupełnij wiedzę, chociaż podstawy, potem wróć i może będzie można z tobą rozmawiać. Na razie to jak rozmowa z 3 letnim dzieckiem o literaturze angielskiej.
Chcesz ciągnąć dalej ten temat to na PW bo już nie będę zaśmiecać tematu próbując ci streścić ostatnie 40 lat dzialalności "salonika" w Polsce. Za korepetycje biorę 50 złotych od wiadomości. Hehe.