Na szczęście nie mieszkasz w Polsce, a w Lepszym Świecie, gdzie Pensja Wyższa, Trawa Zieleńsza, Słońce Żółtsze, a w 'katoli' oficjalnie rzucać możesz Gównem. (tylko uważaj z wyśmiewaniem Jezusa, bo on jest też w Koranie, możesz przypadkowo obrazić jakiegoś Araba, a to jak wiadomo sie nie godzi, nie można uczuć większości muzułmańskiej w wolnej ateistycznej postępowej UK obrażać).
Pomimo wszystko dziękujemy za troskę ze strony udzielających się tu emigrantów. Wy zawsze najlepiej wiecie jak jest w Polsce.
znam wielu arabow, hindusow i z nikim nie mam problemu, nawet czasami dyskutujemy o religii - i dyskutowac mozna o wszystkim, nie ma cenzury, a poprawnosc polityczna jest tylko w mediach choc i tak nie zawsze przestrzegana
Wiec jako emigrant nie mam pojecia o kraju z ktorego pochodze? Gdzie spedzilem 21 lat mojego zycia ? Ogladam codziennie wiadomosci (tak tak te pro PO w TVN24) i czytam portale internetowe ze wszystkimi wiadomosciami. Jedyne co mi sie zmienilo to troche mentalnosc. Wiesz becelot nie mam problemu z zydami, osobami o innym kolorze skory czy wyznaniu, znam takie osoby dobrze sie w takim otoczeniu czuje, tak samo nie mam nic przeciwko osobom jednej plci wiazazcym sie w pary - lata mi to i mi powiewa.
Czy anglia jest postepowa, w niektorch kwestiach tak, ale np. socjal jest przesadzony
PRZYKLAD.
Bylem pewien czas we Wloszech, juz kilka lat w UK jestem i zycie tu jest latwiejsze, ludzie milsi, tylko na polakow trzeba uwazac (powaznie, jesli ktos sie przekreci/okradnie/wykorzysta w ten czy inny sposob, zawsze na koncu okaze sie ze to twoj rodak), do polskich klubow nie nalezy chodzic, bo najczesciej bojka sie to konczy(niektorym widocznie brakuje tych wiejskich imprez tak dobrzez znanych z PL), a nasi rodacy jesli juz sa zatrzymywanii przez policje to za pijanstwo i bojki - tez po pijaki najczesciej.
W weekend bylem swiadkiem, jak nasz rodak kupowal cos w sklepie, lekko wciety byl i mowil do sprzedawcy (Hindusa) mowil "Chcialbys byc bialy, ale nie mozesz" i takie teksty w kolko - zal mi sie zrobilo, ale wlasnie tego Polaka.