Autor Wątek: [archiwum] Co Was wkurza?  (Przeczytany 718080 razy)

svonston

• Gość
Odp: [archiwum] Co Was wkurza?
« Odpowiedź #15560 dnia: Stycznia 19, 2012, 11:45:35 am »
Jak ma dobrze platna prace, ktora lubi, to moze chodzic sobie dla beki na rozmowy kwalifikacyjne.

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
« Odpowiedź #15561 dnia: Stycznia 19, 2012, 11:54:52 am »
@Kert
Źle mnie zrozumiałeś. Ja nie wybrzydzam, bo poszedłem tam z pozytywnym nastawieniem, ale zastałem ludzi (szczególnie baba z którą próbowałem zagadać), których w swoim życiu unikam. Szczerze to w dupie mam pięcie po szczeblach kariery jeśli przez to mam być taki jak wspomniany babsztyl. Roboty w kraju nie ma i to fakt. Akurat tutaj otwierają oddział firmy i coś się trafiło, ale przez wiele lat jak tu mieszkam, to nie dzieje się nic.

I ta babka nie była zdecydowana jak Ty to określasz. Ona była po prostu zarozumiała. Jeszcze w dużych korporacjach gdzie ludzie zarabiają po te 7-10tyś, wyścig szczurów i tego typu zachowanie nie jest niczym dziwnym. Jednak w oddziałach firm gdzie zarobki są dużo niższe, to zabawna sytuacja. Zresztą znam kilka osób (w większości to kobiety), które w momencie awansu na stanowisko kierownicze dostają małpiego rozumu i stają się nagle innymi osobami. Dla mnie to żenujące.

Patosław

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 147
  • Demons Souls <3
« Odpowiedź #15562 dnia: Stycznia 19, 2012, 12:02:57 pm »
Zacytuje klasyka a mianowicie w dupach im sie od tego dobrobytu poprzewracalo

Kert

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 255
« Odpowiedź #15563 dnia: Stycznia 19, 2012, 12:10:05 pm »
Spoko BoBaN, ja po prostu zauważam, że tak jak napisałeś ludziom mylą się pewne pojęcia i przestawia myślenie. Po prostu zajmując wysokie, kierownicze stanowisko stajesz się decyzyjny i traktując każdego tak samo miło i grzecznie, gówno za przeproszeniem załatwisz. Jak zjebiesz paru podwładnych, do tego wiesz, że to skutkuje i pojawiają się wyniki w postaci niezłej wypłaty i przychylnego oka głów na wyższych stołkach, zaczynasz mieć w dupie ludzi pod sobą, nie czując faktu, że to od nich poniekąd zależy Twoje obecne stanowisko. Wiadomo, że to nie jest ogólnie przyjęte myślenie i są "ludzcy przełożeni", aczkolwiek:
Zresztą znam kilka osób (w większości to kobiety), które w momencie awansu na stanowisko kierownicze dostają małpiego rozumu i stają się nagle innymi osobami. Dla mnie to żenujące.
ta zasada nie dotyczy tylko kobiet, ja natomiast ze swojego doświadczenia wyniosłem, że mieć kobietę za przełożoną jest z zasady przejebane. Wiadomo, ile ludzi, tyle opinii.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15564 dnia: Stycznia 19, 2012, 12:18:00 pm »
ta zasada nie dotyczy tylko kobiet, ja natomiast ze swojego doświadczenia wyniosłem, że mieć kobietę za przełożoną jest z zasady przejebane. Wiadomo, ile ludzi, tyle opinii.

Nigdy nie miałem, ale mój przełożony od dawna mi powtarza, że to przejebana sprawa. A co "ludzkich przełożonych" to obecnie mój szef jest zajebisty gościu. Życzyłbym każdemu takiego szefa. Zresztą kiedyś rozmawialiśmy na ten temat i on sam wychodzi z założenia, że najpierw trzeba być człowiekiem, a potem szefem.

Ryo

• Global Moderator
  • PIERESTROJKA
  • Reputacja: 535
  • "Using no way as way, having no limitation..."
« Odpowiedź #15565 dnia: Stycznia 19, 2012, 12:19:52 pm »
A co "ludzkich przełożonych" to obecnie mój szef jest zajebisty gościu. Życzyłbym każdemu takiego szefa. Zresztą kiedyś rozmawialiśmy na ten temat i on sam wychodzi z założenia, że najpierw trzeba być człowiekiem, a potem szefem.
Wpis. Mam właśnie takiego 'spoko szefa'. W poprzednim rzucie była laska i potwiedzę, że to jest masakra.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15566 dnia: Stycznia 19, 2012, 12:26:26 pm »
ta zasada nie dotyczy tylko kobiet, ja natomiast ze swojego doświadczenia wyniosłem, że mieć kobietę za przełożoną jest z zasady przejebane.

A ja miałem dwa razy i było zajebiście  8)

Soul hunter 16

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 60
  • Two different souls in one body.Which one is mine?
« Odpowiedź #15567 dnia: Stycznia 19, 2012, 12:28:04 pm »
byś obydiwe ?

Kert

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15568 dnia: Stycznia 19, 2012, 12:30:53 pm »
ta zasada nie dotyczy tylko kobiet, ja natomiast ze swojego doświadczenia wyniosłem, że mieć kobietę za przełożoną jest z zasady przejebane.

Chyba miały na Ciebie ochotę. Wtedy się nie liczy. Zmieniałeś robotę, bo sytuacja robiła się "gęsta" i nie chciałeś spowodować, aby poczuły się odrzucone. Albo je pukałeś i odszedłeś w porę, wtedy rzeczywiście zajebiście ;)

Ryo

• Global Moderator
  • PIERESTROJKA
  • Reputacja: 535
  • "Using no way as way, having no limitation..."
« Odpowiedź #15569 dnia: Stycznia 19, 2012, 12:35:01 pm »

Chyba miały na Ciebie ochotę. Wtedy się nie liczy. Zmieniałeś robotę, bo sytuacja robiła się "gęsta" i nie chciałeś spowodować, aby poczuły się odrzucone. Albo je pukałeś i odszedłeś w porę, wtedy rzeczywiście zajebiście ;)
Zmnienił robotę, bo one zmieniły :troll:

svonston

• Gość
« Odpowiedź #15570 dnia: Stycznia 19, 2012, 12:35:11 pm »
OPISUJ PIKANTNE SZCZEGOLY WASZEGO POZYCIA BECET

s00s

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 155
« Odpowiedź #15571 dnia: Stycznia 19, 2012, 12:45:16 pm »
w mojej poprzedniej robocie idealnie zobaczyłem jak się ludzie mogą zmienić. pracowałem w hurtowni elektrotechincznej, typowa praca "po godzinach", a raczej po zajęciach. w momencie gdy mnie przyjęli w oddziale pracowały 3 osoby, dwóch sprzedawców (w tym jeden to kieras) + jeden magazynier. ja byłem na magazynie/a kółkiem. z miesiąca na miesiąc robiliśmy coraz większy obrót. żeby nie przedłużać. po 3 latach, jak się zwalniałem, w oddziale było zatrudnionych 8 osób, magazyn powiększył się niemal dziesięciokrotnie, obrót był kilka razy większy od tego sprzed 3 lat. jedyne co się zmieniło na minus, to właśnie kieras. koleś o rok ode mnie starszy. na początku mega ziomek, na końcu kierownik zorientowany na kabonę. dosłownie na każdej płaszczyźnie przejawiał parcie na zysk, a momentami całkowity brak zrozumienia, choć dalej był ogólnie dobrym szefem. wiem, że przez te 3 lata ziomek się ożenił, wybudował chatę, zrobił sobie dzieciaka, do tego mega wzrosła mu odpowiedzialność w pracy i presja wywierana jego przełożonych. to rozumiem, niemniej odszedłem głównie ze względu na atmosferę w robocie (w zasadzie to całej firmie), bo "nie pamięta wół, jak cielęciem był" samo cisnęło się na usta.

teraz swojego szefa widuję 1-2 razy w roku, nie dłużej niż przez kilka godzin i jest zajebiście. koleś też jest zorientowany na zysk, ale zupełnie w inny sposób. w przeciwieństwie do poprzednie nie wyciska i sztucznie motywuje do dalszej pracy, a zadowala się tym co jest, bo jest dobrze. u poprzedniego szefa dobrze było niewystarczające. możliwe, że jak będzie krucho, to koleś zmieni nastawienia, ale na razie się nie wydaje:)

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15572 dnia: Stycznia 19, 2012, 12:58:43 pm »
Ja pier**le a ci od razu o ruchaniu. Mówię że jako przełożone w porządku były.

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2012, 13:01:00 pm wysłana przez el becetol »

Kert

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15573 dnia: Stycznia 19, 2012, 13:05:15 pm »
teraz swojego szefa widuję 1-2 razy w roku, nie dłużej niż przez kilka godzin i jest zajebiście. koleś też jest zorientowany na zysk, ale zupełnie w inny sposób. w przeciwieństwie do poprzednie nie wyciska i sztucznie motywuje do dalszej pracy, a zadowala się tym co jest, bo jest dobrze. u poprzedniego szefa dobrze było niewystarczające. możliwe, że jak będzie krucho, to koleś zmieni nastawienia, ale na razie się nie wydaje:)
Z czystej ciekawości, czym się zajmujesz? Kilka razy już poruszałeś ten wątek i jestem zaintrygowany, bo dużo podróżujesz za granicę, szefa praktycznie nie widujesz, dobrze zarabiasz (stać Cię już na mieszkanie), etc. Wydaje się eleganckie życie. Automatyk, uruchamiający fabryki za granicą? Ot tak mnie to frapuje.

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #15574 dnia: Stycznia 19, 2012, 13:11:41 pm »
oil&gas. nadzoruje i przeprowadzam, w zależności od ustaleń kontraktu/skilla wykonawców, instalację/rozruch/serwis turbo-maszyn odpowiedzialnych za przepływ mamony w rurach.

btw. mieszkanie jest na krechę;)

svonston

• Gość
« Odpowiedź #15575 dnia: Stycznia 19, 2012, 13:18:39 pm »
Ja pier**le a ci od razu o ruchaniu.
Zarty przeciez, Piotrze. :- (

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15576 dnia: Stycznia 19, 2012, 13:22:14 pm »
No wiem przecież Mariusz.

oil&gas. nadzoruje i przeprowadzam, w zależności od ustaleń kontraktu/skilla wykonawców, instalację/rozruch/serwis turbo-maszyn odpowiedzialnych za przepływ mamony w rurach.

Jaką szkołę skończyłeś (kierunek znaczy) i jak się wkręciłeś?

Kert

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15577 dnia: Stycznia 19, 2012, 13:22:30 pm »
Żeby dostać na krechę, zdolność do jej spłacenia trzeba mieć ;)

Dzięki za odpowiedź. Poszło PW.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2012, 13:32:03 pm wysłana przez Kert »

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #15578 dnia: Stycznia 19, 2012, 13:39:07 pm »
No wiem przecież Mariusz.

Jaką szkołę skończyłeś (kierunek znaczy) i jak się wkręciłeś?

mechanikę i budowę maszyn na pp, a wkręciłem się normalnie. poszedłem na rozmowę, z ogłoszenia z netu, i mnie przyjęli.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15579 dnia: Stycznia 19, 2012, 13:49:47 pm »
Aha, spoko. To tak normalne że aż dziwne.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15580 dnia: Stycznia 19, 2012, 17:57:20 pm »
Tu wklejam, bo mimo iż tam nie bywałem, to i tak mnie wkur**a coś takiego.

http://ps3liga.pl/home/view/46

marcingt

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 58
« Odpowiedź #15581 dnia: Stycznia 22, 2012, 20:09:16 pm »
Zajebiście. Po megavideo wyłączyli videobb i videozera :( Koniec z oglądaniem seriali online.

Ogur

• Gość
« Odpowiedź #15582 dnia: Stycznia 22, 2012, 22:15:23 pm »
Tu wklejam, bo mimo iż tam nie bywałem, to i tak mnie wkur**a coś takiego.

http://ps3liga.pl/home/view/46

wkur**a cię artykuł napisany przez idiotę (względnie manipulacja)?

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15583 dnia: Stycznia 22, 2012, 22:29:55 pm »
Co?

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #15584 dnia: Stycznia 22, 2012, 22:31:13 pm »
dura lex, sed lex

Koniec, kropka. Nie rozumiem wkurwienia/oburzenia/zdziwienia.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15585 dnia: Stycznia 22, 2012, 22:34:44 pm »
Po prostu to przykre, że ludzi z pomysłem gnoi się i pozbawia praw do lepszego życia z powodu durnych przepisów. Przecież takie puby to super sprawa. Szkoda, że przez idiotyczne prawo nie ma szans na istnienie takich miejsc.

Ogur

• Gość
« Odpowiedź #15586 dnia: Stycznia 22, 2012, 22:39:28 pm »
Co?

Najbardziej bawi mnie ten fragment.

Minął niemalże rok od tamtej entuzjastycznej informacji i w tej samej gazecie możemy przeczytać artykuł zatytułowany

"Lublin: Policjanci zarekwirowali konsole i płyty z grami"
 W Kurierze Lubelskim możemy przeczytać:

Kurier Lubelski napisał(a):
    Padbar przy ulicy Ewangelickiej oraz nielegalny salon gier przy Krakowskim Przedmieściu w Lublinie odwiedzili w czwartek 12 bm. policjanci. Mundurowi stwierdzili, że w obu miejscach łamane jest prawo autorskie.
    Policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości gospodarczej z KWP w Lublinie oraz mundurowi z pionu dochodzeniowo-śledczego I komisariatu Policji stwierdzili, że właściciel obu lokali czerpią korzyści z publicznego odtwarzania gier na konsolach bez wymaganych uprawnień.

oraz:

Kurier Lubelski napisał(a):
    Zgodnie z prawem z płyt, które znaleziono w obu miejscach nie można korzystać w sposób komercyjny - mówią funkcjonariusze

Więc nawet jeśli gry są oryginalne to korzystać mogą z nich tylko właściciele we własnym domowym zaciszu. Jeśli się je pokazuje większej grupie ludzi lub pozawala im grać i każe się za to płacić nie mając odpowiedniej licencji możemy uznać to za łamanie prawa.

Z tym, że o ile Vipgamer pobierał opłaty za godzine grania, tak w Padbarze grać mógł każdy nie płacąc ani grosza. Co lepsze, w Kurierze Lubelskim możemy przeczytać:

...Tymczasem w jednym z miejsc obowiązywał cennik (4-5 zł za godzinę zabawy). W drugim warunkiem zagrania było kupno piwa...

Cennik obowiązywał we wcześniej wymienionym salonie gier ale druga część tej wypowiedzi to zwyczajne przekłamanie. Sam osobiście mogę to potwierdzić, jestem osobą nie pijącą a w lokalu przy ul. Ewangelickiej nie raz się zagrywałem w FIFE czy Tekkena.

A zwłaszcza podsumowanie,  które sugeruje, że użyczanie sprzętu i gier w barze bez wymaganej do tego licencji, przy jednoczesnym NIE pobieraniu opłat za samo granie jest wykorzystywaniem nie-komercyjnym. Oczywiście chodzi mi tu głównie o gry, a nie konsole bo pewnie na nie licencja nie jest potrzebna.

Ogur

• Gość
« Odpowiedź #15587 dnia: Stycznia 22, 2012, 22:40:21 pm »
Po prostu to przykre, że ludzi z pomysłem gnoi się i pozbawia praw do lepszego życia z powodu durnych przepisów. Przecież takie puby to super sprawa. Szkoda, że przez idiotyczne prawo nie ma szans na istnienie takich miejsc.

Przykre jest to, że ten bar w ogóle powstał, mimo że jego pomysłodawcy wiedzieli, że do jego prawidłowego funkcjonowanie jest ta licencja potrzebna.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15588 dnia: Stycznia 22, 2012, 22:51:13 pm »
Jeśli wierzyć w to co tam napisali, to jakieś starania do pozyskania licencji miały miejsce. Zapewne w naszym pięknym kraju okazało się to tak poj**ane, bo musiało przejść przez wiele rąk, aby każdy na tym zarobił, że właściciel olał sprawę. Nie usprawiedliwiam założycieli tego interesu, bo faktycznie powinni zrobić wszystko zgodnie z literą prawa, ale wkurza mnie to, że tak świetne pomysły zdychają przez głupi przepis. Do tego typu miejsc chętnie bym chodził z kumplami na piwko.

Ogur

• Gość
« Odpowiedź #15589 dnia: Stycznia 22, 2012, 22:57:08 pm »
Ja też bym chodził na... colę :P

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15590 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:01:52 pm »
Jeśli wierzyć w to co tam napisali, to jakieś starania do pozyskania licencji miały miejsce. Zapewne w naszym pięknym kraju okazało się to tak poj**ane...

Nie dopierdalaj się do naszego kraju, bo to nie nasz kraj i nasze prawodawstwo pisze na każdej jednej kopii gry "FOR HOME USE ONLY", "Unauthorized (...) public performance, rental, pay for play (...) strictly prohibited", itp. itd. Poza tym w tym świetle dziwi mnie hipokryzja wydawców, którzy popierają padbar, a gier z odpowiednią licencją w naszym kraju nie dostarczają...

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15591 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:10:05 pm »
Policja tam wjechała przez napisy na pudelkach? Czy obowiązujące prawo, którego dystrybutorzy nie ustalają?

dura lex, sed lex

Idiotyczne prawo, trzeba dodać. Dystrybutorzy sami dali te gry i powiedzieli - możecie na nich grać i udostępniać ludziom, więc w wolnym kraju wara od rozporządzania swoją prywatną własnością. Szkoda że Polski po 20 latach od rzekomego upadku komunizmu dalej wolnym krajem nazwać nie można.

Swoją drogą pod względem wolności gospodarczej jesteśmy na 79 miejscu, między kur** Republiką Południowej Afryki a Madagaskarem. Właśnie przez to idiotyczne prawo i to że dalej ustalają je ludzie poprzedniego systemu. Nie ma się więc co głupio dziwić że kogoś to może oburzać, tylko trzeba to jak najszybciej zmienić.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15592 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:15:03 pm »
Jeśli wierzyć w to co tam napisali, to jakieś starania do pozyskania licencji miały miejsce. Zapewne w naszym pięknym kraju okazało się to tak poj**ane...

Nie dopierdalaj się do naszego kraju, bo to nie nasz kraj i nasze prawodawstwo pisze na każdej jednej kopii gry "FOR HOME USE ONLY", "Unauthorized (...)

Ok, tylko gdyby prawo było przyjazne i normalne, to załatwienie takiej licencji polegałoby na kilku kliknięciach myszką lub wykonaniu telefonu.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15593 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:25:36 pm »
Idiotyczne prawo, trzeba dodać. Dystrybutorzy sami dali te gry i powiedzieli - możecie na nich grać i udostępniać ludziom, więc w wolnym kraju wara od rozporządzania swoją prywatną własnością.

No tak, dali i powiedzieli, a na płytach napisane coś innego  :lol:

Ok, tylko gdyby prawo było przyjazne i normalne, to załatwienie takiej licencji polegałoby na kilku kliknięciach myszką lub wykonaniu telefonu.

W Polsce nikt czegoś takiego nie wydaje. Nie ma podmiotu zbiorowego zarządzania licencjami na gry i dobrze, bo nikt nie będzie powoływał do życia kolejnego wrzoda na potrzeby kilku padbarów. Wszystko jest w gestii wydawców, bo o ile polskie prawo nie mówi inaczej, wiążący jest ten drobny druczek na płytach. Państwo w sprawę nie ingeruje, więc nie do Państwa z pretensjami.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #15594 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:34:15 pm »
Ale przecież wydawcy pozwolili więc nie rozumiem o co chodzi.

Kert

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15595 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:38:03 pm »
Nie doczytałem, ale wydawcy pozwolili na odtwarzanie tych gier w tym miejscu, czy była mowa o płaceniu właścicielom baru za grę przez klientów i nabijanie im kiebzy? To chyba dwie różne sprawy.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15596 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:39:27 pm »
a na płytach napisane coś innego

Na płytach jest napisane że nie można gier odsprzedawać, a jakoś policja nie zamyka allegro czy gametrade. Jak ty dalej uważasz że to co ktoś sobie napisze na pudełku stanowi o polskim prawie i na podstawie napisów na pudełkach policja wkroczyła do padbaru to gratuluję pojęcia o świecie.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #15597 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:40:00 pm »
Ludzie mogli zagrać za free przy piwku/coli.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15598 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:43:09 pm »
Ale przecież wydawcy pozwolili więc nie rozumiem o co chodzi.

Zesrali się... Takich rzeczy nie załatwia się na gębę. Zainteresujcie się jak działają wypożyczalnie DVD - licencji nie dostają w urzędzie, ale u dystrybutorów kupują filmy "for rental" i podpisują umowy licencyjne. Z pretensjami nie do policji, która działała w oparciu o prawo i licencję "do użytku własnego", tylko do właścicieli padbaru i wydawców/dystrybutorów, którzy nie dopełnili podstawowych formalności.

Na płytach jest napisane że nie można gier odsprzedawać, a jakoś policja nie zamyka allegro czy gametrade. Jak ty dalej uważasz że to co ktoś sobie napisze na pudełku stanowi o polskim prawie i na podstawie napisów na pudełkach policja wkroczyła do padbaru to gratuluję pojęcia o świecie.

Odsprzedaż jest regulowana polskim prawem - wypożyczanie nie, a w takich przypadkach licencja obowiązuje.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15599 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:50:15 pm »
Dnia wczorajszego do naszego lokalu zawitała policja z nakazem przeszukania w wyniku którego zajęto konsole i gry. Zarzuca nam się czerpanie korzyści materialnych z udostępniania publicznego gier i konsol Playstation 3 i Xbox 360. Dowiedzieliśmy się, że prawdopodobnie jeden z wydawców wniósł skargę, że udostępniamy publicznie konsole i gry. Przed otwarciem lokalu zasięgnęliśmy porad wśród wszystkich wydawców gier konsolowych w Polsce. Otrzymaliśmy odpowiedzi, że nikt w Polsce nie wydaje żadnej licencji na granie publiczne. Wszyscy wydawcy wyrazili chęć współpracy z nami i oznajmili, że chętnie będą wysyłać gry do grania w Padbarze. Tak też działo się od 15 kwietnia 2011 roku czyli od otwarcia lokalu.

Przez wszystkie miesiące nasz lokal był bardzo przyjazny dla graczy oraz dla wydawców i dystrybutorów gier. Nasi goście grając w tytuły które otrzymywaliśmy od wydawców i dystrybutorów, często sięgali po nie na półkach sklepowych, lub decydowali się na zakup konsol, dodając swoje "3 grosze" do rynku gier w naszym kraju. Taka sytuacja odpowiadała firmom dystrybuującym gry i konsole w naszym kraju, ponieważ mogli zareklamować swoje tytuły wśród graczy dojrzałych i pokazać swoje osiągnięcia nawet na kilka dni przed premierą. Padbar NIGDY nie pobierał żadnej opłaty za granie i korzystanie ze sprzętu. Wbrew temu co podaje artykuł, NIGDY nie wypożyczaliśmy sprzętu i gier. Jesteśmy coctail barem więc nasza działalność polega na sprzedawaniu drinków i przekąsek naszym gościom i to jest nasze źródło dochodu. Nie było także wymogu kupowania piwa czy innego napoju by zagrać w grę. Oczywiście, jak w każdym lokalu, dbaliśmy o to, by stoliki były zajęte przez osoby, które zamawiają u nas napoje. Samo granie nie obligowało nikogo do zakupu przy barze.

Wydawcy i dystrybutorzy wysyłając nam gry do użytku w naszym lokalu wiedzieli, że będą grały w nie osoby w miejscu publicznym. Jesteśmy wdzięczni za pomoc w organizowaniu Padbaru, dzięki temu nasze ukochane gry trafiły do szerszej grupy odbiorców. Pozwoliło to budować szeroką społeczność wokół wielu tytułów i zorganizować liczne turnieje a nawet, wraz z grupą Mortal LBN, ligę Mortal Kombat. Gry w Padbarze pojawiają się za wiedzą polskich dystrybutorów i wydawców przez których jesteśmy mocno wspierani za co raz jeszcze dziękujemy. Na razie nie wiemy dlaczego cała sprawa została uruchomiona, dlaczego zajęto nam gry i sprzęt i dlaczego zajęto konsole PS3 i Xbox 360 natomiast otrzymaliśmy informacje, że na Nintendo grać możemy śmiało. Mamy oczywiście swoje domysły i spekulacje, natomiast nie chcemy w tak wstępnej fazie dochodzenia podawać jakichkolwiek nazw. W tym miejscu chcemy serdecznie podziękować za zadeklarowane wsparcie EA Polska i Microsoft Polska - otrzymaliśmy informacje, że te firmy zawsze dawały zielone światło dla Padbaru, dlatego w takiej sytuacji nasza współpraca nawet się wzmocni co nas niezmiernie cieszy!

Odsprzedaż jest regulowana polskim prawem - wypożyczanie nie, a w takich przypadkach licencja obowiązuje.

Na razie nie wiemy dlaczego cała sprawa została uruchomiona, dlaczego zajęto nam gry i sprzęt i dlaczego zajęto konsole PS3 i Xbox 360 natomiast otrzymaliśmy informacje, że na Nintendo grać możemy śmiało.

To pokaż mi ten przepis który mówi że licencja obowiązuje tylko a PS3 i Xboxa, a nie na Nintendo :lol: Nie mówiąc o tym że jak wynika z powyższego tekstu Padbar nie wypożyczał gier ani sprzętu.