Autor Wątek: [archiwum] Co Was wkurza?  (Przeczytany 718081 razy)

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
Odp: [archiwum] Co Was wkurza?
« Odpowiedź #15600 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:54:38 pm »
http://img291.imageshack.us/img291/2434/mariokartwiidvdyd9.jpg

Obejrzyj sobie dokładnie, porównaj z grami na PS3/360, które zapewne masz w domu i pomyśl.

Kert

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 255
« Odpowiedź #15601 dnia: Stycznia 23, 2012, 00:01:52 am »
Takie luźne spostrzeżenia w niedzielną noc.
Bez jakiejś specjalnej prywaty napiszę, że Iras sprawia wrażenie faceta, który kieruje się ustawodawczym słowem pisanym, bez jakiegokolwiek słowa krytyki. Jest napisane - tak mamy postępować. Jak ostatni przykład gościa, który doznał ciężkiego wypadku i dokonano na nim amputacji obu nóg, ale musi jeździć do urzędu co dwa tygodnie, bo może nogi mu odrosły i świadczenie mu się nie należy. Takie są przepisy, ale jak Iras ulegnie ciężkiemu wypadkowi (czego oczywiście nie życzę), to z uśmiechem na ustach będzie zapierdalał na wózku po mieście i odbijał się, jak piłeczka od urzędowych drzwi kolejnych krawaciarzy.

Należy pamiętać, że prawo stanowią ludzie i tu także jest miejsce na błędy. Najlepiej opłacanym prawnikiem nie jest ten, który wciąga regulacje nosem i zna wszystkie paragrafy, a ten który umiejętnie lawiruje i interpretuje zapisy prawne. Ludzie tupali nogami i dokonywali rewolucji, prawo się zmieniało. Iras będzie tym, który siedzi na grzędzie i gdy w tle dym, zawierucha powie: nie rozumiem Waszego oburzenia, przecież takie jest PRAWO.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15602 dnia: Stycznia 23, 2012, 00:05:58 am »
Iras ty przeczytaj fragment gdzie masz wprost napisane że Microsoft dawał zielone światło i pozwalał na korzystanie z gier przez PadBar. Więc kogo chroni to chore prawo - skoro ani MS, ani PadBaru, ani klientów? Jeśli napis że publiczne odtwarzanie jest zakazane, który jest na każdej płycie, ma moc prawną to policja powinna wjechać do każdego sklepu z grami gdzie gra leci na ekranie, łącznie z dużymi sieciówkami. Czemu tego nie robi? Tu możesz sam pomyśleć.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #15603 dnia: Stycznia 23, 2012, 00:08:30 am »
A wlasnie, jak czasem w markecie mozna pograć na move czy kinect to już jest ok?

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #15604 dnia: Stycznia 23, 2012, 00:12:43 am »
Irasowi to by się najlepiej w Korei Północnej żyło.

A wlasnie, jak czasem w markecie mozna pograć na move czy kinect to już jest ok?

Na pewno maja licencję.

Zresztą jakby słuchać tych durnych napisach na pudełku, to już samo pozyczenie gry kumplowi jest zakazane. Albo jak chcesz pograć z kumplem w fife na jednej konsoli, to kumpel musi posiadać również swoją kopię gry.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15605 dnia: Stycznia 23, 2012, 02:35:51 am »
Czy wam się to podoba czy nie, sprawa jest arcyprosta. Nie złe prawo tylko niedopatrzenie, niedopełnienie formalności, załatwianie na gębę przez właścicieli padbaru i głupota/zła wola wydawców.

@becet - nie zgrywaj głupszego niż jesteś i nie zmuszaj mnie do pisania po dziesięć razy tego samego. Microsoft dawał zielone światło? Microsoft dawał zielone światło i podrzucał płyty z napisem FOR HOME USE ONLY. Mogli zapewnić odpowiednie kopie gier i/lub podpisać stosowną umowę, to by problemu nie było, tak jak nie ma z Nintendo, które sposobu wykorzystania gier nie reguluje.

Durne pytanie o sieciówki zadajesz pewnie dlatego, że nigdy nie widziałeś płyty z licencją FOR PROMOTIONAL USE ONLY. Poza tym nie wiem czy na sklepy ktoś donosi - na padbar doniósł i policja nie mogła zachować się inaczej.

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
« Odpowiedź #15606 dnia: Stycznia 23, 2012, 11:20:05 am »
Czyli głupota, bo wygląda na to, że nielegalne jest granie z kumplami na jednej konsoli. Ziomek szykuje pomieszczenie na poddaszu gdzie mamy pogrywać w różne gierki, ale jak ktoś nas podpierdoli to lipa. Spoko system. :-?

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15607 dnia: Stycznia 23, 2012, 11:25:53 am »
Bzdury gadasz. Demonizujecie te przepisy, a żaden się pewnie nimi głębiej nie zainteresował.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15608 dnia: Stycznia 23, 2012, 11:29:58 am »
Nie interesowałem się, to fakt. To powiedz mi czym w świetle tych przepisów różni się taki Padbar od poddasza kumpla, gdzie grywać będzie kilka/kilkanaście osób (będą tam przynajmniej 3 konsole z kierownicami i projektor oraz tv). Też nie będziemy płacić za granie, będziemy wpieprzać przy tym pizze i popijać piwem. Na pierwszy rzut oka wygląda to bardzo podobnie.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15609 dnia: Stycznia 23, 2012, 11:35:26 am »
Poddasze kumpla = użytek własny, padbar = użytek komercyjny. Nie ma znaczenia, że za granie nie pobierali opłat. Liczy się charakter lokalu i fakt, że konsole zwiększały jego atrakcyjność, przyczyniając się do wzrostu zysków. Muzyki w barze też nie wolno puszczać bez odpowiednich świstków.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15610 dnia: Stycznia 23, 2012, 11:44:09 am »
Z tą muzyką to mi się coś przypomniało. W tv pokazywali lokal gdzie na stolikach były kartki z informacją, że muzyka, która leci w lokalu jest przeznaczona tylko i wyłącznie dla pracowników. :P

marcingt

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 58
« Odpowiedź #15611 dnia: Stycznia 23, 2012, 14:58:58 pm »
Na zachodzie normalnie istnieją wypożyczalnie gier z odpowiednią licencją na grach. Sam na allegro nie raz kupiłem gierkę właśnie z dopiskiem na pudełku i płytce FOR PROMOTIONAL USE ONLY, więc niech nikt nie wyjeżdża że to jest jakieś wielce niedostępne. Kupowali gry pewno w zwykłych sklepach internetowych zamiast postarać się o gry od wydawców. Do tego pewno by jeszcze dostawali różne plakaty i standy reklamowe, a z tego co wiem, nic takiego w tym padbarze nie było.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15612 dnia: Stycznia 23, 2012, 15:03:23 pm »
Sam na allegro nie raz kupiłem gierkę właśnie z dopiskiem na pudełku i płytce FOR PROMOTIONAL USE ONLY

No to cię powinni zamknąć tak jak ich. Iras już pisze donos.

marcingt

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #15613 dnia: Stycznia 23, 2012, 15:07:07 pm »
Kupiłem tak Forze 3. Na allegro dali zwykłego jpga okładki gry, a przysłali takie coś.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15614 dnia: Stycznia 23, 2012, 15:14:32 pm »
Aha, teraz to tylko Forze?

Sam na allegro nie raz kupiłem gierkę właśnie z dopiskiem na pudełku i płytce FOR PROMOTIONAL USE ONLY

marcingt

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #15615 dnia: Stycznia 23, 2012, 15:17:22 pm »
Jeszcze bodaj PURE  :) Zresztą, już dawno nie posiadam owych gierek i nic mi nie udowodnicie prawi i sprawiedliwi ! Mogę się wszystkiego wyprzeć.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15616 dnia: Stycznia 23, 2012, 15:19:50 pm »
Zresztą, już dawno nie posiadam owych gierek

Czyli właśnie przyznałeś się że upłynniłeś na rynku gry z napisem "FOR PROMOTIONAL USE ONLY?"

Kolego wjebałeś się. Praworzadny Iras już ci jedzie na chatę.

marcingt

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #15617 dnia: Stycznia 23, 2012, 15:23:08 pm »
Czyli właśnie przyznałeś się że upłynniłeś na rynku gry z napisem "FOR PROMOTIONAL USE ONLY?"

Sprzedałem konsolę a te 2 gry były przeze mnie dodane gratis jako przedmiot marketingowy.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15618 dnia: Stycznia 23, 2012, 15:23:52 pm »
Kupujący nie, ale sprzedawca jest jak najbardziej do dojechania  8)

Aha, marcin_N, wersje promocyjne i wersje do użytku komercyjnego to nie to samo. Wg mojej wiedzy tych drugich polscy dystrybutorzy gier faktycznie nie dostarczają, no ale czyja to jest wina? Przecież nie polskiego ustawodawstwa.

marcingt

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #15619 dnia: Stycznia 23, 2012, 15:30:10 pm »
Nie ulega wątpliwości, że takie wersje gier istnieją. Bo jak wspomniałem, na zachodzie istnieją normalne wypożyczalnie, a najazdów policji na takie miejsca nie ma. Prawo w kwestiach licencyjnych jest pewno jeszcze ostrzejsze jak u nas.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15620 dnia: Stycznia 23, 2012, 16:06:34 pm »
Oczywiście że istnieją. W Polsce się tego nie praktykuje - pewnie po części z uwagi na niskie zainteresowanie, a poza tym poziom lokalnych dystrybutorów znamy wszyscy. Szkoda że się jakiemuś menago (pokroju HIVa zapewne) wydawało, że jak powie bierzcie i korzystajcie, to zapisana na płycie postanowienia licencyjne nagle przestaną obowiązywać.

marcingt

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #15621 dnia: Stycznia 23, 2012, 16:13:36 pm »
Skoro sprawy licencyjne filmów czy muzyki są uregulowane (ostatnio w pracy przeglądałem korespondencje przychodzące i akurat dostali coś od ZAIKS) to to samo powinno tyczyć się gier. Dość opierdalania się wydawców. Więcej takich akcji policji to może wreszcie się czegoś nauczą.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15622 dnia: Stycznia 23, 2012, 16:54:58 pm »
:lol:

Nie wiem czy śmieszniejsze jest to że nie doczytałeś że policja nie wjechała do wydawców, więc to tak jakby nauczyć wydawców miało aresztowanie ciebie za sprzedanie konsoli z promkami - wtedy też byś się cieszył ze prawo jest egzekwowane i bił brawo policji? Czy raczej śmieszniejsze jest jednak to, że sam się właśnie przyznałeś do prywatnego używania, kupowania i sprzedawania płyt nie przeznaczonych do prywatnego używania, kupowania i sprzedawania, a przy tym sam jesteś pierwszy do nasyłania policji na tych którzy używają płyt niezgodnie z napisami na pudełkach. Ogólnie na strasznego hipokryte wychodzisz. Idź lepiej pograj na promkach, a potem donieś na kogoś że gra na promkach.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2012, 17:04:48 pm wysłana przez el becetol »

marcingt

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #15623 dnia: Stycznia 23, 2012, 17:05:11 pm »
Na nikogo nie doniosę, bo nie nauczono mnie sprzedawania innych. Przyznałem się, że zostałem wprowadzony w błąd i została mi przysłana wersja promocyjna dwóch gier. Nie miałem na to wpływu żadnego. Idąc tym tokiem rozumowania pewno powinienem zgłosić na policję handel wersjami promocyjnymi gier nie przeznaczonych de facto do sprzedaży ale tego nie zrobiłem bo leżało to w moim interesie, nikt na tym (prócz mnie) nie tracił. Powtórzę jeszcze raz, bo widzę że próbujesz insynuować tu na mnie jakieś niestworzone rzeczy, że w życiu nie doniósł bym na jakąś instytucję w takiej sprawie. Uważam, że udostępnianie/wypożyczanie w placówkach publicznych gier nie posiadających licencji na udostępnianie/wypożyczanie jest niewłaściwe, co nie oznacza, że jest jakoś wielce krzywdzące dla majestatu prawa aby od razu zaprzątać tym głowę Panom Niebieskim.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15624 dnia: Stycznia 23, 2012, 17:31:24 pm »
Nie miałem na to wpływu żadnego.

Raczej piłem do tego ze promki puściłeś dalej jak już dobrze wiedziałeś że do tego przeznaczone nie są - więc na to wpływ miałeś całkowity.

licencji na udostępnianie/wypożyczanie

A możesz mi powiedzieć kto w Polsce wydaje licencje na udostępnianie gier? No właśnie. Taka nierealna do spełnienia urzędnicza samowolka to typowy absurd spasionej biurokracji którą zostawili nam czerwoni. Zamiast bić brawo policji że bez pomyślunku realizują chore, antypolskie 'prawo', trzeba zrobić wszystko żeby to prawo zmienić i głośno mówić że zaistniała sytuacja jest idiotyczna jak sceny z Misia. Pożyczę koledze rower, a zaraz zza rogu wpadnie patrol policji i go spałuje oskarżając o kradzież - a do tematu wskoczy ostatnio skrajnie lewicowy Iras i stwierdzi że "dobrze zrobili, bo oficjalnie nie jest właścicielem a jak chciałeś mu pożyczyć to trzeba było sporządzić stosowną umowę bo takich spraw nie załatwia się na gębę". W takim tempie za kilkanaście lat nie będziesz mógł iść się wysrać bez poproszenia na piśmie o zgodę jakiegoś urzędnika.

http://www.prokapitalizm.pl/biurokracja-kontra-wlasnosc-prywatna.html - prawicowy punkt widzenia dotyczący lewackiej miłości do biurokracji.

Zwiększanie uprawnień biurokracji prowadzi do jej degeneracji. Urzędnicy przestają być jedną z wielu grup społecznych, stają się kastą – wszechwładną, nietykalną, nieomylną (we własnym mniemaniu) i za nic nie odpowiadającą. A przede wszystkim zapominającą o służebnej roli wobec utrzymującej ją obywateli. W dodatku w efekcie nadmiernej władzy (nie mylić z odpowiedzialnością) biurokracji pojawia się korupcja. Wcześniej czy później państwo, oparte na urzędniczej wszechwładzy zmienia obywateli w niewolników pieczątki, następuje stagnacja, po której przychodzi regresja i ostatecznie – katastrofa gospodarcza. Tak skończył się PRL, tak skończył ZSRR.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2012, 17:33:38 pm wysłana przez el becetol »

marcingt

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #15625 dnia: Stycznia 23, 2012, 17:37:33 pm »
skrajnie lewicowy Iras

Spodoba się Tarniakowi   :troll:

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15626 dnia: Stycznia 23, 2012, 17:55:06 pm »
Mnie na taki beton już naprawdę słów brakuje... Czerwoni zostawili nam prawo uwzględniające różne typy licencji i chroniące interesy zachodnich, kapitalistycznych korporacji i to pewnie czerwoni kazali mikromiękkim pisać na płytach FOR HOME USE ONLY.

Nie jest winą ustawodawstwa, że się dystrybutorom gier na zadupiu nie chce wydawać licencji na wypożyczanie i komercyjne użycie. Jakbym nakupował filmów DVD w promocji po 9,99 i otworzył wypożyczalnię, to też by było wielkie zdziwienie, jakby mi policja do interesu wjechała? Pewnie nie, a prawo w tym przypadku działa identyczne. No i nie ma to jak mieszać poważny biznes, jakim jest prowadzenie lokalu, z pożyczaniem koledze.

Z mojej strony koniec dyskusji, bo nie chce mi się z becetem gównem obrzucać.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15627 dnia: Stycznia 23, 2012, 18:05:05 pm »
Zostawili nam przegniły nepotyzmem aparat biurokratyczny który powinien iść na odstrzał razem z poprzednią władzą. No ale żyjemy w kraju gdzie stalinowscy mordercy zgodnie z wyrokiem sądu pozostają na wolności, a jedna z ich niedoszłych ofiar która śmiała skrytykować ten żałosny wyrok za te słowa idzie z miejsca do wiezienia. I wszystko zgodnie z prawem. Złe prawo jest godne potępienia, a nie w akcie akceptacji schylenia głowy i powtarzania "dura lex sed lex, więc się dostosuję".

Jakbym nakupował filmów DVD w promocji po 9,99 i otworzył wypożyczalnię, to też by było wielkie zdziwienie, jakby mi policja do interesu wjechała?

Nie nakupował, ale dostał od dystrybutorów. Ciągle wam to umyka.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15628 dnia: Stycznia 23, 2012, 18:13:18 pm »
:lol:

Nie po to koncerny wymyślają licencje i lobbują za respektującym je prawem, żeby sobie jakiś menago w Polsce rozdawał płyty po barach z ustnym przyzwoleniem na komercyjne użycie. Następnym razem niech się pan menago dowie w centrali, jak działają ich własne mechanizmy, a nie odpierdala samowolkę i wpuszcza na minę biednych przedsiębiorców.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15629 dnia: Stycznia 23, 2012, 18:32:45 pm »
Z mojej strony koniec dyskusji

Ty 'przestrzegający tego co napisane' - weź przeczytaj powyżej. Tak MS Int., doniósł na MS Polska, seems legit.

Solid Snake 1989

• MIR
  • Reputacja: 101
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #15630 dnia: Stycznia 23, 2012, 18:35:16 pm »
Ku*wa je*ana ACTA...
Jak coś to widzimy się w pierdlu..ja pewnie pójdę siedzieć za ściąganie Jak poznałem waszą matkę i innych seriali...

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #15631 dnia: Stycznia 23, 2012, 18:35:46 pm »
Ty 'przestrzegający tego co napisane' - weź przeczytaj powyżej. Tak MS Int., doniósł na MS Polska, seems legit.

Nie trudź się, poza tobą już każdy wie o co chodzi.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #15632 dnia: Stycznia 23, 2012, 18:51:09 pm »
Nie miałeś się skończyć wypowiadać 3 posty temu?

Devilek

• Łajka
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #15633 dnia: Stycznia 23, 2012, 18:56:15 pm »
Mam katar od 2 miesięcy, nie mogę się go za cholerę pozbyć. Jest coraz lepiej ale dalej mnie trzyma, już poradziłem sobie z gorączka, kaszlem i bólem gardła ale nie mogę pozbyć się kataru... Macie jakieś rady ?
Yeahh, me and hate that's an odd couple

svonston

• Gość
« Odpowiedź #15634 dnia: Stycznia 23, 2012, 18:57:36 pm »
Proponuje isc do lekarza.

marcingt

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #15635 dnia: Stycznia 23, 2012, 18:58:25 pm »
Normalna współczesna choroba cywilizacyjna. Musisz nauczyć się z tym żyć.

Devilek

• Łajka
« Odpowiedź #15636 dnia: Stycznia 23, 2012, 19:00:32 pm »
Proponuje isc do lekarza.
Już byłem, dlatego pewnie jest lepiej ale do końca się nie mogę pozbyć :(

Wooyek

• Łajka
  • Reputacja: 67
« Odpowiedź #15637 dnia: Stycznia 23, 2012, 19:09:39 pm »
Katar mam przez cały rok i żyje 8) a Ty jęczysz jak ostatnia pipa, bo Cię dwa miesiące trzyma, minus! :mad:
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2012, 19:13:40 pm wysłana przez Wooyek »

Devilek

• Łajka
« Odpowiedź #15638 dnia: Stycznia 23, 2012, 19:12:26 pm »
Wcześniej nigdy tak nie miałem, nie jęczę bo już 2 miech z tym żyje i szukam sposobu jak się tego pozbyć!

Wooyek

• Łajka
  • Reputacja: 67
« Odpowiedź #15639 dnia: Stycznia 23, 2012, 19:12:56 pm »
Nie szukaj, przyzwyczaj się. 8)