Autor Wątek: [archiwum] Co Was wkurza?  (Przeczytany 717615 razy)

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
Odp: [archiwum] Co Was wkurza?
« Odpowiedź #16080 dnia: Maja 28, 2012, 13:32:48 pm »
Wiedzieliście, że rowerem nie można przejechać przez ulicę na przejściu dla pieszych?

Stówka i stówka za brak świateł oraz dzwonka  :/  Dobrze kurwa, że mi punktów karnych nie wje**li  :wall_bash:

I bardzo dobrze, zawsze mnie wkurwiają rowerzyści, co sobie na przejściu przejeżdżają (bez świateł).

Dobrze, ze mi o dzwonku przypomniałeś i światłach, bo jutro do mnie ma dojśc nowy zamówiony rower  8)

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #16081 dnia: Maja 28, 2012, 13:34:31 pm »
A spier**lajcie wszyscy  :(

Krzysiu

• MIR
  • Reputacja: 174
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #16082 dnia: Maja 28, 2012, 13:35:03 pm »
O jakie światła chodzi? Rozumiem, że o odblaski z przodu i z tyłu + te na kołach i pedałach?

Iras, sam to wszystko zdemontowałeś czy rower z demobilu?

Edit:

wkur**a mnie pogoda, bo przyjechałem na rowerze do roboty, a teraz deszcz nakurwia :(
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2012, 13:48:46 pm wysłana przez tytacz »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #16083 dnia: Maja 28, 2012, 13:58:57 pm »
Odblaski  :lol:  Jak jeździsz z odblaskami, to możesz się cieszyć, że jeszcze na takich skur**synów nie trafiłeś. Białe lub żółte pozycyjne z przodu, czerwone pozycyjne z tyłu (może być migające) PLUS czerwone odblaskowe z tyłu i to jest minimum. Co mnie jeszcze bardziej rozp**rdala, za dnia te światła nawet nie muszą być włączone, ale mieć je i tak trzeba.

Juras

• Sonoklap
  • Major Hermaszewski
  • Reputacja: -9967
« Odpowiedź #16084 dnia: Maja 28, 2012, 14:00:19 pm »
A ja 15 lat napierdalałem po chodnikach i przejściach dla pieszych. Dowalili się dwa razy, raz jeszcze za czasów jak z mamą na komendę kazali przyjść, olałem, oni też. Drugi raz już trochę później, za chodnik bez świateł, powiedziałem że mi ukradli poprzedni rower (co było prawdą po części tyle że dotyczyło członka rodziny), zgłosiłem na policji wskazując domniemanego podejrzanego a oni nic nie zrobili i teraz mnie nie stać na bateryjki do lampek, a skoro mnie nie stać na bateryjki to tym bardziej mandatu nie zapłacę. Popierdolił i se poszedł.
Dzwonka co prawda nie miałem, ale za to  wypaśną trzy-lufową wuwuzele i trąbiłem na tych chodnikowych gnoji co za wolno się odsuwali.
:troll:

Piter_neo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 40
« Odpowiedź #16085 dnia: Maja 28, 2012, 14:06:11 pm »
Powinni wlepić nakaz jeżdżenia w odblaskowych kamizelkach dla rowerzystów, którzy chcą wkurwiać kierowców na drogach. Może wtedy mniej osób by utrudniało ruch na ulicach.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #16086 dnia: Maja 28, 2012, 14:08:04 pm »
Tak kurwa, na drogach nie, na chodnikach nie, to gdzie mają jeździć? Widzę, że niektórym już się ładnie w głowach przewraca.

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #16087 dnia: Maja 28, 2012, 14:08:52 pm »
Tak kurwa, na drogach nie, na chodnikach nie, to gdzie mają jeździć? Widzę, że niektórym już się ładnie w głowach przewraca.

Ścieżki rowerowe :troll:

Powinni wlepić nakaz jeżdżenia w odblaskowych kamizelkach dla rowerzystów, którzy chcą wkurwiać kierowców na drogach. Może wtedy mniej osób by utrudniało ruch na ulicach.

To motocykliści niech stoją w korkach. W dzien odblaskowe kamizelki po nic, za to w nocy, w sumie przydatne.

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #16088 dnia: Maja 28, 2012, 14:19:27 pm »

Ścieżki rowerowe :troll:
CHALLENGE: Przejedź samymi ścieżkami rowerowymi z Huty na Bronowice. :lol:

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #16089 dnia: Maja 28, 2012, 14:23:02 pm »

Ścieżka rowerowa -> ulica -> chodnik. Taka jest kolejność. Na chodnik możesz wjechać jak powyższych nie ma obok, albo jak pogoda nie pozwala na jazdę po ulicy (czyt. jest śnieżyca). Placków co nakurwiają rowerkiem po chodniku ~ 30 km/h powinni karać jak pijanych kierowców. je**ni hipsterzy.  :evil:

« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2012, 14:25:21 pm wysłana przez el becetol »

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #16090 dnia: Maja 28, 2012, 14:49:55 pm »
jest geniuszy co napier**lają rowerkiem po chodniku jakby myśleli że im wolno i jeszcze drą mordy na pieszych.
Jeśli nie ma ścieżki rowerowej a ulica nie ma wydzielonego pobocza (pobocza a nie pasa ruchu) to można jeździć po chodnikach jeśli chodnik ma 2 metry szerokości. edit: to od niedawna.

Becet pier**lisz. Każdy normalny rowerzysta zwolni przy pieszych. Ja bardzo często sobie zjeżdżam na pas zieleni (mandat kur**!) jak mam taką możliwość. Na jezdnie nie mam zamiaru wskakiwać bo to jest dopiero kur** niebezpieczne, dla mnie i dla samochodów. Szczególnie na dojazdówkach jak w wawie gdzie standardowo wszyscy napierają 80km/h, martwa strefa w tirach i busach...

Dowolny rowerzysta ≠ hipster. Ogarnij się.
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2012, 15:00:17 pm wysłana przez monio4 »

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #16091 dnia: Maja 28, 2012, 15:00:16 pm »
jest geniuszy co napier**lają rowerkiem po chodniku jakby myśleli że im wolno i jeszcze drą mordy na pieszych.
Jeśli nie ma ścieżki rowerowej a ulica nie ma wydzielonego pobocza (pobocza a nie pasa ruchu) to można jeździć po chodnikach jeśli chodnik ma 2 metry szerokości. edit: to od niedawna.

5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem
jest dozwolone wyjątkowo, gdy:
1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem;
2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony
z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i
brakuje wydzielonej drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów;
3) warunki pogodowe zagrażają bezpieczeństwu rowerzysty na jezdni
(śnieg, silny wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła), z zastrzeżeniem ust.
6.”;

Standardowo w mieście nie można przekraczać 50km/h, tak więc wyjazd mi z chodnika.  :evil:

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #16092 dnia: Maja 28, 2012, 15:02:53 pm »
 :lol: :lol: :lol:
Jeździłeś kiedyś samochodem w mieście? Standardowo w mieście każdy ma na to wyje**ne i jak będziesz jechał 50km/h to ogłuchniesz od klaksonów. Martwe prawo tak samo jak połowa gówien przepisów dla rowerzystów. Kolejny praworządny się znalazł. Zdrowy rozsądek >>> Dowolne prawo.

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #16093 dnia: Maja 28, 2012, 15:06:21 pm »
Mam małą masę, dla mnie każdy wiatr jest silny, więc mogę jeździć po chodniku. :troll:

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #16094 dnia: Maja 28, 2012, 15:15:05 pm »
 :lol:
Ja jestem gruby jak świnia i tak się pocę że można uznać to za opady deszczu.

------------
Mnie wkurza że osatnio pijąc wódę byłem na tyle narąbany żeby 2 razy wpaść na pomysł przejścia się na stacje po następną butelkę i na tyle trzeźwy że potrafiłem wpisać pin do karty. Pierdolony paradoks. Stówa na samo alko pękła ale tak solidnie wytrzepany byłem ostatnio jako gimbus. Chyba lepiej na mnie działa niż browar, kac minimalny.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #16095 dnia: Maja 28, 2012, 15:16:43 pm »
Jeździłeś kiedyś samochodem w mieście? Standardowo w mieście każdy ma na to wyje**ne i jak będziesz jechał 50km/h to ogłuchniesz od klaksonów. Martwe prawo tak samo jak połowa gówien przepisów dla rowerzystów. Kolejny praworządny się znalazł. Zdrowy rozsądek >>> Dowolne prawo.

<Praworządny Becet>

Takie są przepisy. Sam wyjeżdzasz z przepisami, mówię jak jest naprawdę to rzucasz że "każdy ma na to wyje**ne". Możesz sobie mieć wyje**ne ale dura lex, sed lex jak to mawia Iras, wje**esz się we mnie rowerem na chodniku to dzwonie po Tytacza i sprawdzimy jak będzie wtedy wyglądać twoje " :lol: :lol: :lol:".

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #16096 dnia: Maja 28, 2012, 15:20:55 pm »
OK. Ciekawe tylko ilu rowerzystów ginie pod kołami a ilu pieszych rozp**rdala się o rowerzystę na chodniku. :puppy-eyes:

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #16097 dnia: Maja 28, 2012, 15:27:05 pm »
Ok. To ja będę zapierdalał kijem bambusowym w każdego rowerzystę, bo "ciekawe tylko ilu rowerzystów wpada na pieszych a ilu rowerzystów dostaje w łeb bambusowym kijem. Mniej jest tych drugich? Czyli można." Co do rzeczy ma mieć ta manipulacja?

Na rower powinny być obowiązkowe egzaminy dla każdego jak na prawo jazdy bo widać że znajomość przepisów wśród jednośladowych uczestników ruchu drogowego leży na całej linii. Kupi taki rower i myśli że jest pojazdem uprzywilejowanym zarówno na ścieżkach rowerowych, drogach jak i chodnikach. Mi jakoś nie wpada do głowy zapierdalać truchtem po ulicy ani śmigać samochodem środkiem chodnika, więc wy też się dowiedzcie co wam wolno a czego nie.
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2012, 15:29:55 pm wysłana przez el becetol »

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
« Odpowiedź #16098 dnia: Maja 28, 2012, 15:27:42 pm »
Wiedzieliście, że rowerem nie można przejechać przez ulicę na przejściu dla pieszych?

Oczywiście, że wiedzieliśmy. Już kilka razy bym taką piz** autem je**ął, bo wjechała mi na pasy nie wiadomo skąd. Bardzo słuszny przepis.

+Centylion+

• J-23
  • Reputacja: 12
  • Nałogowo wpierdalam cebule.
« Odpowiedź #16099 dnia: Maja 28, 2012, 15:29:23 pm »
I też ciekawe ilu rowerzystów a ilu motocyklistów ginie na drogach. Odnośnie do tego czy prawdą jest, że to nie motocykliści odpowiadają za wypadki.
W grach wideo najbardziej realistyczną rzeczą jest niewidzialna ściana.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #16100 dnia: Maja 28, 2012, 15:40:47 pm »
Żeby nie było, że jestem taki praworządny, to akurat dzwonka w rowerze nie mam. Bardziej od rowerzystów na pasach wkurzają mnie dzieci na skuterach, którym rodzice pokupowali te pierdzikółka, ale już na kurs na kartę motorowerową ich nie wysłali. Skutki są takie, że dzieci nie znają przepisów i nagminnie wymuszają pierwszeństwo.

Wooyek

• Łajka
  • Reputacja: 67
« Odpowiedź #16101 dnia: Maja 28, 2012, 15:41:41 pm »

Stówka i stówka za brak świateł oraz dzwonka  :/  Dobrze kurwa, że mi punktów karnych nie wje**li  :wall_bash:

Śmiałeś się ze mnie...
...to masz za swoje  :troll:

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #16102 dnia: Maja 28, 2012, 15:42:18 pm »
Oczywiście, że wiedzieliśmy. Już kilka razy bym taką piz** autem je**ął, bo wjechała mi na pasy nie wiadomo skąd. Bardzo słuszny przepis.

Na zielonym, kur**, na zielonym! Przecież się nie wpierdolę rozpędzonym rowerem na przejście bez świateł.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #16103 dnia: Maja 28, 2012, 15:49:12 pm »
<iframe width="853" height="480" src="//www.youtube.com/embed/RSqY-1HzA18?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Podobna sytuacja.  :troll:

Wooyek

• Łajka
  • Reputacja: 67
« Odpowiedź #16104 dnia: Maja 28, 2012, 15:51:25 pm »
Iras też tak zdrowo wyje**ł twarzą o asfalt? :troll:

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #16105 dnia: Maja 28, 2012, 16:08:45 pm »

Na zielonym, kur**, na zielonym! Przecież się nie wpierdolę rozpędzonym rowerem na przejście bez świateł.

To ja pisałem o zwykłym przejściu dla pieszych, bez świateł. Już kilka razy jakiś gówniarz wjechał mi tak pod koła z rozpędu. Ostatnio w "Drogówce" na TV4 była podobna sytuacja, tyle że tam potrąciło rowerzystę i złamało mu nogę. Policja uznała winę rowerzysty (300zł mandat bodajże).

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #16106 dnia: Maja 28, 2012, 16:17:30 pm »
Jaka manipulacja becet. Logika kurwa. Pomyśl jakim zagrożeniem dla rowerzysty jest 2 tonowy samochód niewkurwiający 70 km/h i ile jest wypadków. Teraz z drugiej strony i jak masz w analogicznej sytuacji na chodniku z pieszym i rowerzystą.
Widzę te nagłówki: "6 osób stojących na przystanku zginęło pod kołami rozpędzonego roweru". Legit.
Prawo jazdy na rower... pojebało cię do szpiku? Na deskę i rolki też egzaminy muszą być? Przecież taki kolo jadący na longboardzie może się wjebać w kogoś, nie zaprzeczysz prawda. Zaprzepisujmy nierzeczywistym gównem każdą strefę życia żeby było łatwiej.  ;)

Nie ważne jak wysokie mandaty będą i jakich podkurwionych praw nie będę łamał to i tak zawsze będę śmigał na rowerze tak żeby zapewnić największe bezpieczeństwo sobie i innym w ruchu ulicznym. I tym wyborem dla mnie jest chodnik. Gość który wpierdoli się w ciebie rowerem bo jest debilem i nie ogarnia gdzie jedzie na 90% skończy na jakimś przydrożnym drzewie w pierwszym roku jak dostanie to twoje święte prawo jazdy. Nie zgadzam się na ograniczanie normalnych ludzi dostosowywaniem świata pod kretynów i ludzi bez wyobraźni.
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2012, 16:28:49 pm wysłana przez monio4 »

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #16107 dnia: Maja 28, 2012, 16:43:25 pm »
Skąd ci się wzieła waga samochodów i w jaki sposób to cie usprawiedliwia od nie przestrzegania przepisów? :lol: Za moich czasów zdawałem na kartę rowerową, to się teraz jak głupek nie dziwię jak wy że rowerzysta może dostać mandat. zapier**laj chodnikami, nakurwiaj trąbką na ludzi, wpie**alaj się jak poj** na pasy na pełnej piździe, bo ty jesteś rowerzysta, władca szos, tylko się nie ździw jak cie coś kiedyś pierdolnie. Tylko nie płacz jak jeszcze mandat dostaniesz, może wreszcie dotrze że rowerzystów też obowiązują jakieś przepisy. Policji będziesz wtedy płakał co waży więcej, rower samochód, pociąg czy samolot - jakby to miało cokolwiek wspólnego z twoim wykroczeniem.

5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem
jest dozwolone wyjątkowo, gdy:
1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem;
2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony
z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i
brakuje wydzielonej drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów;
3) warunki pogodowe zagrażają bezpieczeństwu rowerzysty na jezdni
(śnieg, silny wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła), z zastrzeżeniem ust.
6.”;

Standardowo w mieście nie można przekraczać 50km/h, tak więc wyjazd mi z chodnika.  :evil:

EOT powinien być w tym miejscu.

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #16108 dnia: Maja 28, 2012, 16:57:26 pm »
Ja również jestem legalistą. Np. w sprawie nielegalnych zgromadzeń. O takich:

Widziałem dokładnie takie same w Polsce.

Art. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

Pałować, wsadzać od suk i do paki?

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #16109 dnia: Maja 28, 2012, 17:09:19 pm »
Brawo Tarniak  :lol: Na to trzeba ogarnąć pozwolenie, miałem nawet kilka takich w szufladzie.

A teraz na temat - też się dziwisz że rowerzysta może dostać mandat, czy popierasz zapier**lanie na pełnej piździe chodnikiem i potrącanie ludzi, co wolno robić "bo samochód waży więcej niż rower"? Którą tezę swoich ulubionych forumowiczów chciałeś poprzeć tym związanym z przepisami ruchu drogowego i wcale nie jadącym prywatą postem?

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #16110 dnia: Maja 28, 2012, 17:36:54 pm »
Szoł mi gdzie napisałem o "zapier**lanie na pełnej piździe chodnikiem i potrącanie ludzi" bo wydaje mi się że coś odwrotnego. Owszem, zapierdalam po chodniku na pełnej piździe ale tylko że wyłącznie wtedy gdy na tym chodniku nikogo nie ma. Moja jazda nikomu szkody nie robi, jak muszę to schodzę z roweru, nie mam zamiaru ryzykować swojego i cudzego życia śmigając dojazdówkami. Tym bardziej że często jeżdżę ciemnym wieczorem a nie mam odblaskowej kamizelki. Na mandaty mam wyje**ne bo są tylko efektem źle skonstruowanego prawa, wkurwiające jak ukąszenie komara. Dziwnym trafem z jakiegoś powodu mijałem policje czy miejskich jadąc chodnikami czy przejeżdżając na zielonym przez pasy i nigdy mandatu nie dostałem, to cudo nazywa się Rozsądek, mój i ich. Polecam.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #16111 dnia: Maja 28, 2012, 17:56:24 pm »
Szoł mi gdzie napisałem o "zapier**lanie na pełnej piździe chodnikiem i potrącanie ludzi" bo wydaje mi się że coś odwrotnego. Owszem, zapierdalam po chodniku na pełnej piździe ale tylko że wyłącznie wtedy gdy na tym chodniku nikogo nie ma.

No oczywiście ze tak. I to właśnie taka gadka, jak z kierowcami i ich hasłami w stylu "ja jeszcze szybko, ale bezpiecznie", "ograniczenia prędkości są źle skonstruowane, ja tą drogą dwieście zapierdalam i nic się nikomu nie dzieje", "trzeba mieć zdrowy rozsądek a nie patrzeć na znaki", "po jednym piwie mi się nawet lepiej prowadzi, w telewizji pierdolą bzdury", "jeszcze nigdy nie miałem wypadku" i

Moja jazda nikomu szkody nie robi

I jest tak powtarzane jak mantra dopóki się jeden z drugim w coś nie wpierdoli. Dobrze że jeździsz rowerkiem a nie samochodem, i co najwyżej komuś złamiesz rękę czy nogę swoją nieszkodliwą jazdą kiedy zapierdalając pustym chodnikiem "nagle nie wiadomo skąd ktoś ci wylezie", ale myślenie dokładnie takie samo reprezentujesz jak cała reszta drogowych hołowczyców. Zakaz zapier**lania rowerem po chodnikach też nie wziął się znikąd, a ty pierwszy wyjechałeś z przepisami, mówiąc że na to pozwalają - ja tylko przedstawiłem jaka jest prawda. Dlatego EOT powinien być już w tamtym miejscu. Tyle.

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #16112 dnia: Maja 28, 2012, 17:59:49 pm »
Brawo Tarniak  :lol: Na to trzeba ogarnąć pozwolenie, miałem nawet kilka takich w szufladzie.
:lol: I niby ~14latki biegające po rynku mają na to pozwolenia.

O EM GIE :lol:

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #16113 dnia: Maja 28, 2012, 18:04:12 pm »
Spytaj.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #16114 dnia: Maja 28, 2012, 18:10:19 pm »
Jak wynika ze statystyk Komendy Głównej Policji w 2011 roku na polskich drogach doszło do ponad 4400 wypadków z udziałem rowerzystów. Zginęło w nich 313 osób, a 4118 zostało rannych.

A teraz poproszę statystyki zgonów pieszych na chodnikach w wyniku potrąceń przez rowerzystów  :lol:  I niech sobie beton pieprzy co chce, ale ja się zabić nie dam.

Spoiler: ciekawostka m.in. dla Centyliona (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #16115 dnia: Maja 28, 2012, 18:18:26 pm »
To dziw się dalej ze dostajesz mandaty. :lol:

Czas zmienić avatar na Pirat Drogowy Iras.

Iras pirat, o ironio.

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #16116 dnia: Maja 28, 2012, 18:21:31 pm »
No oczywiście ze tak. I to właśnie taka gadka, jak z kierowcami i ich hasłami w stylu "ja jeszcze szybko, ale bezpiecznie", "ograniczenia prędkości są źle skonstruowane, ja tą drogą dwieście zapierdalam i nic się nikomu nie dzieje", "trzeba mieć zdrowy rozsądek a nie patrzeć na znaki", "po jednym piwie mi się nawet lepiej prowadzi, w telewizji pierdolą bzdury", "jeszcze nigdy nie miałem wypadku"
Pewnie pewnie, wszystkich jedną miarką. Ty mówisz o osobach które faktycznie stwarzają poważne zagrożenie którego nie ma przy jeździe na rowerze chodnikiem. Widzę jednak radykalną różnice w zagrożeniu jakie może spowodować samochód rowerzyście a rower na chodniku. Jak już lubisz mieć na papierze wszystko to wesprzyj się suchymi statystykami a nie suchym pierdoleniem. ;) Za jazdę samochodem po pijanemu powinno się zabierać dożywotnio prawo jazdy bo to jest literalnie przejebane, zero tolerancji. W wielu cywilizowanych miejscach na świecie nie ma zakazu śmigania rowerem po chodnikach i ilość wypadków nadal jest znikoma a ilość poważnych/ śmiertelnych wypadków obstawiam że niemal zerowa, inaczej ma się sprawa z rowerzystami wprasowanymi w ziemie przez tych twoich napityh Hołowczyców.

edit: Iras już znalazł te statsy. Teraz pokaż ile osób zginęło na chodnikach. ;D

Praworządny Bececie. Zdobądź moc ustawodawczą i unormuj prawnie takie sytuacje:
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2012, 18:27:06 pm wysłana przez monio4 »

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #16117 dnia: Maja 28, 2012, 18:29:46 pm »
Za jazdę samochodem po pijanemu powinno się zabierać dożywotnio prawo jazdy bo to jest literalnie przejebane, zero tolerancji.

No i tu się zgadzamy chociaż. I nie muszę się bawić w manipulację statystykami które nie mają nic wspólnego z tematem konkretnego wykroczenia, bo dyskusję zacząłeś od niby suchego przepisu, który okazał się sporo przekręcony - i to wyprostowałem. Ale cieszę się że mogłem uświadomić niedouczonych rowerzystów jakie mamy przepisy, może nie będą na przyszłość się dziwić jak dostaną mandat. Po prostu pomagam policji w akcji uświadamiania,

www.mmpoznan.pl/410183/2012/4/18/policjanci-przypominali-kiedy-mozna-jezdzic-rowerem-po-chodniku

Policjanci uświadamiali fanów dwóch kółek, bo w ubiegłym roku zmieniły się przepisy. Do tego czasu z chodnika można było korzystać tylko wtedy gdy na ulicy nie było ścieżki rowerowej, a jednocześnie chodnik miał przynajmniej dwa metry szerokości i prędkość aut była dozwolona powyżej 50 km/godz.

- Od maja 2011 roku rowerem po chodniku można jechać również w czasie niekorzystnych warunków atmosferycznych, w czasie ulewy, mgły czy śnieżycy - wyjaśnia Joanna Kęcińska.   

Przypomnijmy, że w każdym innym przypadku mandat za jazdę rowerem po chodniku wynosi 50 zł.

Jestem praworządny w czynach, a nie tylko w avatarze. :troll:

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #16118 dnia: Maja 28, 2012, 18:34:27 pm »
Przypomnijmy, że w każdym innym przypadku mandat za jazdę rowerem po chodniku wynosi 50 zł. Ta kwota nie wszystkich odstrasza.
- Lepiej odżałować to 50 zł i czuć się bezpiecznie - przyznaje studentka Magdalena, która doskonale zna przepisy, ale często woli nie ryzykować.
A ja jestem rebelem jak ta pani. Bring the terror!  :evil: :evil: :evil:

szmajdzik

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #16119 dnia: Maja 28, 2012, 18:55:12 pm »
O to to to. Jak mnie rowerzyści wku**...rzają od jakiegoś czasu to masakra. Ze 2 wypadki bym zaliczył przez te mendy. Niektórym się wydaje, że zasady ruchu drogowego na czymś co nie ma silnika nie obowiązują. Już nie mówiąc o tych kretynach co jadą przy krawędzi jezdni i kuźwa nagle skręt w lewo na jezdnię  :mad:

Na rower powinny być obowiązkowe egzaminy dla każdego jak na prawo jazdy bo widać że znajomość przepisów wśród jednośladowych uczestników ruchu drogowego leży na całej linii. Kupi taki rower i myśli że jest pojazdem uprzywilejowanym zarówno na ścieżkach rowerowych, drogach jak i chodnikach. Mi jakoś nie wpada do głowy zapierdalać truchtem po ulicy ani śmigać samochodem środkiem chodnika, więc wy też się dowiedzcie co wam wolno a czego nie.
Czyli jak wyżej napisałem.

Na mandaty mam wyje**ne bo są tylko efektem źle skonstruowanego prawa, wkurwiające jak ukąszenie komara. Dziwnym trafem z jakiegoś powodu mijałem policje czy miejskich jadąc chodnikami czy przejeżdżając na zielonym przez pasy i nigdy mandatu nie dostałem, to cudo nazywa się Rozsądek, mój i ich. Polecam.
Brawo monio! Mam nadzieję, że nie spotkam tego twojego rozsądku na swojej drodze.
I dziwić się, że jest tyle wypadków... No przecież każdy działa rozsądnie!