Autor Wątek: [archiwum] Co Was wkurza?  (Przeczytany 811050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

_Music

• Łajka
  • Reputacja: 0
Odp: [archiwum] Co Was wkurza?
« Odpowiedź #12440 dnia: Sierpnia 05, 2010, 13:44:38 pm »
Edit:
Całkiem fajny ten Chrome, ale do Opery nie ma startu jednak. Podoba mi się minimalistyczny wygląd, szybkość i liczba funkcji, ale nie zmienię przeglądarki. Są problemy z wyświetlaniem części stron (trochę z tym forum), odtwarzaniem części filmów, gesty myszy są o kilka klas słabsze niż w operze, a bookmarks skopane.

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12441 dnia: Sierpnia 05, 2010, 13:49:48 pm »
Edit:
Całkiem fajny ten Chrome, ale do Opery nie ma startu jednak. Podoba mi się minimalistyczny wygląd, szybkość i liczba funkcji, ale nie zmienię przeglądarki. Są problemy z wyświetlaniem części stron (trochę z tym forum), odtwarzaniem części filmów, gesty myszy są o kilka klas słabsze niż w operze, a bookmarks skopane.
Po pierwsze nie korzystaj z Chrome tylko z Chromium albo jego forka. Po drugie korzystasz chyba z jakiejś wersji z silnikiem z 2008 roku.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #12442 dnia: Sierpnia 05, 2010, 13:53:44 pm »
Chromium? Pierwsze słyszę :]
A zainstaluję to na pendrivie?

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12443 dnia: Sierpnia 05, 2010, 13:54:22 pm »
To jest to samo co Chrome tylko bez botnetu Googli. :lol:

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #12444 dnia: Sierpnia 05, 2010, 14:00:06 pm »
Z jakiego linuxa korzystasz Tarniak? Bo widze że na KDE działasz.

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12445 dnia: Sierpnia 05, 2010, 14:03:49 pm »

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #12446 dnia: Sierpnia 05, 2010, 14:06:17 pm »
Debian Squeeze.

http://imagebin.ca/view/GlNWKGO.html
Spisuje sie to? Nie ma problemu z repozytoriami? Bo mnie ubuntu zaczyna wkurwiać i będe sie musiał zastanowić nad zmianą.

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12447 dnia: Sierpnia 05, 2010, 14:10:14 pm »
Debian Squeeze.

http://imagebin.ca/view/GlNWKGO.html
Spisuje sie to? Nie ma problemu z repozytoriami? Bo mnie ubuntu zaczyna wkurwiać i będe sie musiał zastanowić nad zmianą.
Jak masz podstawy CLI i kompilacji opanowane w stopniu średnio-zaawansowanym to bez wątpienia możesz atakować. A co do tego co możesz znaleźć w repo, to działa bez problemu i to za pomocą tych samych narzędzi co w Ubu - apt-get, aptitude i dpkg. Nie chce szpanować, ale to raczej zabawa dla choćby średnio-zaawansowanych. Jeśli natomiast wkur**a Cię Ubuntu to zrób tak jak Wuher i zainstaluj np. OpenSuSe - najlepsze distro z KDE. Raczej się nie zawiedziesz. Wuher też używał Ubuntu, przeszedł na SuSE i raczej do produktu Canonical już nie wraca. ;) http://www.opensuse.org/en/

I community dobre, i support dobry.

Chyba, że nie przeszkadza Ci np. ręczna kompilacja sterowników karty, rekonfigurowanie Xorg czy dodawanie drukarek w CUPSie, to atakuj Debiana. ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2010, 14:16:42 pm wysłana przez 1man1jar »

Solid Snake 1989

• MIR
  • Reputacja: 101
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #12448 dnia: Sierpnia 05, 2010, 14:26:04 pm »
a jak już się rozwinął temat linuxów, planuję gdzieś za tydzień się przesiąść z Windowsa na Ubuntu...tylko..to będzie mój pierwszy linux, więc na co mam uważać itp?  Jak coś to przenieście to do odpowiedniego tematu (bo chyba jest?)

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #12449 dnia: Sierpnia 05, 2010, 14:29:14 pm »
Wiesz z racji tego co studiuje, to i tak będe sie musiał zacząć bawić takimi rzeczami. Im wcześniej tym lepiej.

@SS89 - jesli twoj pierwszy linux, to ubuntu jest dobrym wyborem. Intuicyjne, dość podobne do windowsa, prze odrobinie pracy może bardzo fajnie wyglądać.

Solid Snake 1989

• MIR
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #12450 dnia: Sierpnia 05, 2010, 14:36:13 pm »
Wiesz z racji tego co studiuje, to i tak będe sie musiał zacząć bawić takimi rzeczami. Im wcześniej tym lepiej.

@SS89 - jesli twoj pierwszy linux, to ubuntu jest dobrym wyborem. Intuicyjne, dość podobne do windowsa, prze odrobinie pracy może bardzo fajnie wyglądać.
mi chodzi tylko o to aby szybciej się komp włączał, przeglądarka itp. Grać czy jakoś bardzo bawić się nie będę. No może raz na pół roku odpalę jakąś starą grę by sobie przypomnieć.

Piter_neo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 40
« Odpowiedź #12451 dnia: Sierpnia 05, 2010, 15:01:03 pm »
Edit:
Chrome FTW! Bardzo długo korzystałem z Opery, później przesiadłem się na FF ze względu na wtyczki, które w mojej pracy są niezbędne. Po tym jak się okazało, że Chrome też ma wtyczki i Google walczy z FF przez co wiele rzeczy googlowych nie działą pod FF to przerzuciłem się na Chroma.

Bardzo szybka przeglądarka, stabilna, wszystko pod nią działa, przyjazna w urzytkowania, a liczne wtyczki rozszerzają jej możliwości.

Wtyczki to tak naprawdę zajebista rzecz. W googlu od razu obok wyszykań wyświetlany mam podgląda strony, każdy link do jakiejś strony oznaczony jest przez WOT czy strona jest bezpieczna,wiarygodna, mogę łatwo zapisywać sesje, na forum czy w googlu nie muszę klikać na następną stronę bo automatycznie się ładuje, oczywiście słownik, wtyczki blokujące reklamy, wtyczka powiadamiająca o nowych mailach i jeszcze parę innych.

Jak ktoś ich nie używał nigdy to może myśleć, że nie sa mu potrzebne, jednak jak człowiek się przyzwyczai do nich, nauczy z nich korzystać to później trudno wrócić do przeglądarki bez wtyczek.

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12452 dnia: Sierpnia 05, 2010, 15:07:48 pm »
SS - jak masz kompa, który przy XP długo Ci się włącza, to nie instaluj Ubuntu tylko np. Xubuntu bądź Lubuntu. Ten ostatni na pewno będzie działał szybciej, ładował się szybciej i pracował szybciej od Twojego XP a wszelkie tutoriale na necie przeprowadza Cię za rączkę przez instalację i konfigurację.

No i ludzie, nie korzystajcie z Chrome'a bo to rape na waszej prywatności. Opensource'owa wersja to właśnie Chromium. Ma dokładnie to samo, działa dokładnie tak samo, korzysta z dokładnie takich samych rozszerzeń. Jedyne co jest widoczne na pierwszy rzut oka... to kolor ikonki. :) Jak ktoś lubi jak Google zbiera info o tym co robicie to korzystajcie sobie, ja pier**lę taką robotę :D.

Mejs

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #12453 dnia: Sierpnia 05, 2010, 19:04:07 pm »

No i ludzie, nie korzystajcie z Chrome'a bo to rape na waszej prywatności. Opensource'owa wersja to właśnie Chromium. Ma dokładnie to samo, działa dokładnie tak samo, korzysta z dokładnie takich samych rozszerzeń. Jedyne co jest widoczne na pierwszy rzut oka... to kolor ikonki. :) Jak ktoś lubi jak Google zbiera info o tym co robicie to korzystajcie sobie, ja pier**lę taką robotę :D.

Nawet jak uzywam okien incognito ? pier**le sciagam to Chromium.

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12454 dnia: Sierpnia 05, 2010, 19:13:18 pm »
Lol, okno incognito powoduje tylko to, że nie zostawiasz śladów na SWOIM kompie. Czyli jak oglądasz pr0n, to nie zostaje shit w cache ani w historii. Google i tak wiedzą, że szukasz CP.

http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Chrome#Usage_tracking

Brandowane wersje Googla TYLKO i wyłącznie ze strony Google'a są w miarę czyste. Reszta w teorii opcjonalnych ficzerów i tak zbiera info. Chrome ściągnięty z innych miejsc, no to już 100% botnet, hehe.

Dodatkowo, buildy chromium są bardzo częste i przez to samo Chromium działa szybciej, bo jest już zawsze na nowych bibliotekach i noweszej wersji silnika niż Chrome.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2010, 19:20:02 pm wysłana przez 1man1jar »

Wuher

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #12455 dnia: Sierpnia 05, 2010, 20:03:27 pm »
Potwierdzam, Suse było dobrym wyborem, co prawda na początku miałem kilka crashów kde (aktualna wersja niestety ma issues), ale jak sobie wszystko ładnie poustawiałem to zasadniczo nie ma problemów.

W repozytoriach jest praktycznie wszystko czego człowiek może potrzebować, funkcje apt-get/aptitude spełnia tu zypper (działa w sumie tak samo), do tego jest YaST - prościutkie w obsłudze GUI zawierające najważniejsze narzędzia do konfiguracji systemu - obsługe repozytoriów, pakietów (coś jak synaptic), firewalli, sieci, userów, updatetów i w cholere innych.

Instalacja jest banalnie prosta, ze sterownikami poradził sobie bez żadnej mojej ingerencji (co w kwestii karty graficznej na lapku jest miłym zaskoczeniem, ale nie tylko - panel dotykowy, pilot, wifi - wszystko działało od strzału).

Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

KDE daje w ch** możliwości konfiguracji, można go dość łatwo przerobić tak, żeby wyglądał jak win7 albo macOS albo cokolwiek. Do tego sporo plasma widgetów (ja mam chociażby pogodę na dolnym pasku, timer, a na innych pulpitach przeglądarkę webcomic'ów i monitor systemu.

Natomiast jak ktoś chce faktycznie szybkiego linuxa, albo ma słabszego kompa, to mniejsza o distro ale postawić na nim LXDE/XFCE. Mam ubuntu na tym pierwszym, i różnica między KDE czy nawet gnome'm jest kolosalna.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2010, 20:05:21 pm wysłana przez Wuher »

Shaman

• Przodownik pracy
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #12456 dnia: Sierpnia 05, 2010, 21:02:40 pm »
No właśnie, openSUSE jest trochę przyciężki, jeśli chodzi o dystrybucje z KDE chyba szybsze są PCLinuxOS czy Pardus.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2010, 14:01:23 pm wysłana przez Shaman »

Solid Snake 1989

• MIR
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #12457 dnia: Sierpnia 05, 2010, 21:27:12 pm »
SS - jak masz kompa, który przy XP długo Ci się włącza, to nie instaluj Ubuntu tylko np. Xubuntu bądź Lubuntu. Ten ostatni na pewno będzie działał szybciej, ładował się szybciej i pracował szybciej od Twojego XP a wszelkie tutoriale na necie przeprowadza Cię za rączkę przez instalację i konfigurację.
po pierwsze..to nie jest typowy XP tylko ten MX..co niby chyba szybciej ma działać..ale po kilku miesiącach zamula jak skury*syn.
A co do tutoriali..to jest dobre zadanie logistyczne..bo jak mam oglądać filmiki na kompie na którym właśnie instaluje system? Chyba że konsola wesprze.
Patrzyłem na Ubuntu u szwagra, zobaczyłem że całkiem intuicyjny (oczywiście przestawić się będzie trzeba), więc chyba na razie Ubuntu starczy, jak zacznie mi znów zamulać czy coś takiego, oraz wprawa w nowym systemie będzie to pewnie przejdę na te wymienione przez ciebie.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #12458 dnia: Sierpnia 05, 2010, 21:42:27 pm »
Moim zdaniem, jeśli zaczynać przygode z linuxem, to tylko z Ubuntu. Instaluj i jak Ci sie spodoba a bedziesz ial wieksze wymagania, to zainstalujesz cos powazniejszego.

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12459 dnia: Sierpnia 05, 2010, 21:43:14 pm »
No właśnie, openSUSE jest trochę przyciężki, jeśli chodzi o dystrybucję z KDE chyba szybsze są PCLinuxOS czy Pardus.
Albo dystrybucje, albo PCLinuxOS. :lol:

Aizen

• Towarzysz
« Odpowiedź #12460 dnia: Sierpnia 06, 2010, 07:26:32 am »
Firefox też ma wbudowany taki botnet?

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12461 dnia: Sierpnia 06, 2010, 07:58:52 am »
Firefox też ma wbudowany taki botnet?
Hehe, botnet to taki inside-joke. Nie obawiaj się nie ma. Ale i tak trzeba pamiętać, żeby trzymać swoje oprograpowanie up-to-date, bo im starsza wersja tym więcej dziur, a szkoda żeby ktoś uzyskał dostęp do waszych kompów. :)

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #12462 dnia: Sierpnia 07, 2010, 11:32:55 am »
Po raz pierwszy od pół roku usłyszałem radio zet będąc w domu i totalnie w***a mnie jakaś nowa piosenka co jest nadawana co 15 minut. Jakaś latynoska k***a śpiewa, zawodząc przy tym jak banshee, a puentą co chwila jest wesoło zaakcentowane "Africa".

Krzysiu

• MIR
  • Reputacja: 174
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #12463 dnia: Sierpnia 07, 2010, 11:34:01 am »
Po raz pierwszy od pół roku usłyszałem radio zet będąc w domu i totalnie w***a mnie jakaś nowa piosenka co jest nadawana co 15 minut. Jakaś latynoska k***a śpiewa, zawodząc przy tym jak banshee, a puentą co chwila jest wesoło zaakcentowane "Africa".

Waka, waka?  :grin:

I jak to sią ma równać z hymnen mistrzostw z 2002 roku?  :-?

Ohtar

• Gość
« Odpowiedź #12464 dnia: Sierpnia 07, 2010, 11:36:06 am »

Mnie już wkurwiała piosenka o cyganach.

marcingt

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 58
« Odpowiedź #12465 dnia: Sierpnia 07, 2010, 11:38:43 am »
jeszcze śpiewała o siekierze chyba coś  :lol:

blach0r

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
  • PSN id: purePwnerer
« Odpowiedź #12466 dnia: Sierpnia 07, 2010, 12:38:54 pm »
A to do K'Naana nie należy official anthem mistrzostw w RPA? O Szakirze nic nie słyszałem.

Wooyek

• Łajka
  • Reputacja: 67
« Odpowiedź #12467 dnia: Sierpnia 07, 2010, 13:57:03 pm »
Wkurza mnie że dema na PS3 ściągają się w ch** powoli, a na x360 idą jak złoto. o_O Ma ktoś tak?

Solid Snake 1989

• MIR
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #12468 dnia: Sierpnia 07, 2010, 14:01:01 pm »
Wkurza mnie że dema na PS3 ściągają się w ch** powoli, a na x360 idą jak złoto. o_O Ma ktoś tak?
ty masz  :P
no czasem idą wolno czasem nie..różnie to jest.

marcingt

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 58
« Odpowiedź #12469 dnia: Sierpnia 07, 2010, 14:07:14 pm »
A to do K'Naana nie należy official anthem mistrzostw w RPA? O Szakirze nic nie słyszałem.
K'Naan reklamował tylko coca-cole na mistrzostwa świata. Piosenka Shakiry jest tą oficjalną.

Ohtar

• Gość
« Odpowiedź #12470 dnia: Sierpnia 07, 2010, 14:36:01 pm »

Ja mam. Dema, update'y, patche. A xbox podłączony u mnie sciągał wszystko zajebiście szybko.

Solid Snake 1989

• MIR
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #12471 dnia: Sierpnia 07, 2010, 16:22:42 pm »
Od prawie 2 tygodni nie ma rodziców w domu, przez prawie 1.5 tygodnia mieszkałem sam..ale z racji tego że szwagier wyjechał na szkolenie (tu przyszpanuję---do US and A) to do mnie wprowadziła się moja siostra. Matko kochana...przez 1.5 tygodnia żyłem jak król, jadłem co chciałem (i nie mam tu na myśli chinczyka czy kebaba codziennie, owszem zdarzały się, ale ogólnie kupowałem i zjadałem na bieżąco). Codziennie chodziłem najedzony, sam organizowałem sobie czas...a tu bach (bynajmniej nie...a ch*i z tym).
Ot przykład z wczoraj---wstaję rano, siostra mówi że idzie do sklepu i sie pyta co chcę, no to jej mówię..mija 1.5 godziny..pytam się czy idzie do tego sklepu..mówi że zaraz pójdzie..po 2.5 godziny poszła. W dodatku mówiła że będzie robić parę rzeczy na obiad..ok...pierwszego dnia na obiad--pizza ze sklepu (myślę sobie, no spoko przecież nie karzę jej codziennie gotować czy wymyślać bóg wie czego)..drugiego dnia to samo...a wczoraj na obiad zrobiła 2 serki Danio...

Dziś zaś rozjebała mnie podczas małej sprzeczki szantażując mnie abym poszedł z nią do sklepu:
A chcesz obiad?  :lol:

Ogółem nie mieszka już ze mną ponad pół roku..przez te kilka dni mam jej znów dosyć jak przez te wszystkie lata.

Snake_Plissken

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 104
  • Who Dares Wins
« Odpowiedź #12472 dnia: Sierpnia 07, 2010, 17:12:33 pm »
Współczuje szwagrowi.

Ciapkas

• Gość
« Odpowiedź #12473 dnia: Sierpnia 07, 2010, 17:22:44 pm »
No,  chłop się z nią nie naje. :)

Solid Snake 1989

• MIR
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #12474 dnia: Sierpnia 07, 2010, 17:33:14 pm »
No,  chłop się z nią nie naje. :)
właśnie w tym sęk że jak chłop jest w domu to ma przy sobie portfel...a do fast foodów daleko nie mają. Z rzeczy które ona umie zrobić--kurczak kupiony już w panierce, wspomniane pizze, potrafi usmażyć pierś kurczaka z przyprawami (tylko że nie ważne jaki sos wrzuci to i tak smakuje tak samo)... Czyli tyle samo..jeśli nie mniej niż ja....
A jak jej się nie chce to wbija do mnie albo do teściów na obiad.

Ohtar

• Gość
« Odpowiedź #12475 dnia: Sierpnia 07, 2010, 17:49:55 pm »
A ładna chociaż? (ale to i tak nie tłumaczy braku zdolności kulinarnych :P)

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #12476 dnia: Sierpnia 07, 2010, 18:02:53 pm »
Kobieta gotować nie umie, świat staje na głowie...
Emancypacji się zachciało.

Kolejna piosenka wbija się jak świder w głowę- tym razem "oooeeuuuooaaaeuuuoo- molenda, molenda, molenda <spam>"
Jak ludzie mogą słuchać takich rzeczy?
No i tak- to była Szakira z tym powyższym. Ciekawe kiedy skończy się moda na latino power.

Wuher

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #12477 dnia: Sierpnia 07, 2010, 18:05:16 pm »
Dziś zaś rozjebała mnie podczas małej sprzeczki szantażując mnie abym poszedł z nią do sklepu:
A chcesz obiad?  :lol:

Jedynym wyjściem z twarzą z takiej sytuacji jest bitch slap. Trzeba kobiecie pokazać, że Twoja pimp hand jest silna.

dark\

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 20
  • Play hard go pro !
« Odpowiedź #12478 dnia: Sierpnia 07, 2010, 18:15:05 pm »
bylo jej zdjecie tutaj!
Jedna awaria PS3 to tragedia, milion awarii x0 to statystyka.

Solid Snake 1989

• MIR
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #12479 dnia: Sierpnia 07, 2010, 19:29:59 pm »
bylo jej zdjecie tutaj!
było? a może..choć nie pamiętam,nie wiem czy ładna, bo jako brat nie potrafię ocenić atrakcyjności siostry. Ważne że se chłopa znalazła i już ze mną nie mieszka....a szwagier sobie odpoczywa od niej jak jest w pracy (ona lub on).
A chcesz obiad?  :lol:

Jedynym wyjściem z twarzą z takiej sytuacji jest bitch slap. Trzeba kobiecie pokazać, że Twoja pimp hand jest silna.
ja to rozwiązałem głośnym śmiechem i tekstem: a to mi w tym tygodniu robiłaś obiad?

Wiadomość scalona: Sierpnia 07, 2010, 19:58:20 pm
nie no kur*a teraz to mnie prawie zaje*ała...
jedliście może kebaba z knorra? Tam są fajne przyprawy do mięsa, moja siostra postanowiła ulepszyć zajebistość tych przypraw..i wrzuciła tyle majeranku że teraz to smakuje tylko majerankiem. No kur*a nie mogę, co kur*a robi piersi z kurczaka to wpier*ala za dużo majeranku..ile jej kur*a można mówić. Tego się jeść odechciewa. Jedyne pocieszenie jest takie że zostało mi się jeszcze sosu czosnkowego, jakoś zabija smak. Jutro jak się wkurzę to sam zrobię i zobaczy jak się powinno robić.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2010, 19:58:20 pm wysłana przez Solid Snake 1989 »