Autor Wątek: Fotografia oraz aparaty  (Przeczytany 335162 razy)

siudym

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 6
Odp: Fotografia oraz aparaty cyfrowe
« Odpowiedź #400 dnia: Czerwca 04, 2008, 14:56:11 pm »
Trzymając spust do połowy jest trzymana ostrość i można się dowolnie przemieszczać nie tracąc jej. Aparat cały czas ma ostrość np. na 2metrach. To jakbyś w lustrzance na pierścieniu ostrości miał cały czas tak samo ustawione i łapał ostrość manualnie. Warunek jest jeden - odległość musi być taka sama. Trudno o tym pisać - łapię ostrość na słupie 2m ode mnie i trzymam spust, idę sobie do domu i cały czas trzymam spust i wciskam go robiąc zdjęcie obiektowy oddalonemu o 2m. I będzie ostre. Na funkcjach się nie znam, ale to na logikę przecież.

hmm. Moze cos takiego masz u siebie w 400D, bo u mnie w 20D nie mam.. Trzymajac spust do polowy w trybie one-shot gdy cofam sie od obiektu, to ostrosc trace. Dopiero ustawiajac tryb AI Focus i trzymajac spust do polowy moge lazic z aparatem, a on sam bedzie korygowal ostrosc. Jest jeszcze AI servo - funkcja podobna do AI Focus, polecam poczytac w manualu. :)

setezer

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #401 dnia: Czerwca 04, 2008, 15:01:53 pm »
O to chodzi, tracisz ostrość, bo oddalasz się od obiektu, a trzymany spust trzyma ostrość na daną odległość. A ty ją, poruszając się, zmieniasz, czyli zdjęcie nie może być ostre w takim wypadku. Jeżeli jednak złapiesz ostrość na 2 metrach i sobie pójdziesz na 10metrów, to nie będzie ostrości, a gdy pójdziesz gdzieś indziej, do obiektu, od którego stoisz o 2 metry, to wtedy ostrość będzie. Brzmi jak masło maślane, ale ma to sens.

Jak na obiektywnie wyłączysz AF, to gdy ręcznie ustawisz ostrość i odejdziesz kilka m, to nie masz ostrości, tak? A gdy podejdziesz znowu na odpowiednią odległość, to ostrość będzie znowu. Tadam! To jest nieocenione, gdy obiekt jest mały, albo zlewa się z tłem, wtedy ręcznie ustawiamy ostrość i voila.

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #402 dnia: Czerwca 04, 2008, 15:20:32 pm »
A no tak, to oczywiscie. Jak ustawisz ostrosc na 2m na jakiejs mordzie, to juz aparatu nie interesuje, czy polecisz trzymajac spust na 2m gdzies w inne miejsce. :) (oczywiscie mowa o "One shot", bo w trybie AI to bedzie ciagle ostrosc lapal)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2008, 15:22:07 pm wysłana przez siudym »

sambady

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #403 dnia: Czerwca 04, 2008, 15:35:59 pm »
Jest jeszcze AI servo - funkcja podobna do AI Focus, polecam poczytac w manualu.

AI Focus zmienia automatycznie tryb z one shoot AF na AF servo. Zależnie od tego, czy obiekt, który fotografujesz jest w ruchu, czy nie.

Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź. Smile Pozdrawiam.

Spoko. Cała przyjemność po mojej stronie. Powodzenia w szukaniu odpowiedniego sprzętu.

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #404 dnia: Czerwca 04, 2008, 15:47:47 pm »
Jest jeszcze AI servo - funkcja podobna do AI Focus, polecam poczytac w manualu.
AI Focus zmienia automatycznie tryb z one shoot AF na AF servo. Zależnie od tego, czy obiekt, który fotografujesz jest w ruchu, czy nie.
O to chodzi. Jednak dzialanie AI focus i AF SERVO jest bardzo podobne, bo przeciez nic nie szkodzi uzywac AI SERVO do robienia nie przemieszczajacych sie obiektow. Jedynie AF bedzie ciagle 'mielił".

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
« Odpowiedź #405 dnia: Czerwca 04, 2008, 15:54:25 pm »
Ja mam takie nieco laickie (ok bardzo laickie pytanie). Jeśli chcę sfotografować ptaka w locie to zapewne nie mogę śledzić jego lotu w obiektywie i pstrykać fotek tylko wyczekać aż znajdzie się w kadrze i wtedy starać się go uchwycić? Pewnie taki system jak AI servo sie przydaje w takich sytuacjach.

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #406 dnia: Czerwca 04, 2008, 15:59:51 pm »
Absolutnie nie, lepiej śledzić ptaka. Jeżeli masz wolny aparat, to ptak przemknie ci przez kadr, a aparat nie zdąży złapać ostrości. Lepiej śledzić i "łapać" w locie ostrość, no chyba, że aparat zamula, to mogą być problemy. Mówię tutaj o sytuacji, gdy ptak jest dosyć blisko, a ty robisz duże zbliżenie. Jeżeli jest daleko, to sprawa się ułatwia.

A w takich sytuacjach przydaje się szybki aparat i szybka ręka fotografa, te wspomagacze to jak w wozach. Jakieś kontrole trakcji i Bóg wie co jeszcze - dobry kierowca i tak sobie poradzi.

A jeszcze pytanie jakie zdjęcia ptaków chcesz robić? Takie ogólne, że ptaszek jest na kadrze malutki, a obok widać ładne chmury itp.? Jeżeli tak, to w porządku, ale wysokie zbliżenia, że np. ptak jest na całym zdjęciu, tak duży, to zapomnij. Do takich fotek ludzie używają sprzętu za grube tysiące - no ew. można się czaić, jak Snake, w lesie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2008, 16:01:47 pm wysłana przez setezer »

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #407 dnia: Czerwca 04, 2008, 16:02:56 pm »
W takich sytuacjach pomaga też stabilizacja obrazu, w którą wyposażonych jest już większość aparatów. Nawet kompaktów.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #408 dnia: Czerwca 04, 2008, 16:28:34 pm »
Myślałem raczej o dużym zoom'ach. Zdaje sobie sprawę z tego że to trudne. Kurde już chciałbym kupić sobie jakiś porządny aparat ale czeka mnie wesele na którym będę starszym i kasy trochę poleci w tym miesiącu.

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
  • PSN ID: Tolas69
« Odpowiedź #409 dnia: Czerwca 04, 2008, 16:35:17 pm »
Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź. :) Pozdrawiam.
Opublikowane: Czerwiec 04, 2008, 09:49:18
Pobawiłem się troszkę FZ8 tak z nudów i mam takie pytanie. Otóż pstryknąłem proste foto...
Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)
...na którym chciałem wyostrzyć ten kwiatek ale przy większym zoomie autofocus wyostrzał mi kostkę brukową i dopiero po zmniejszeniu przybliżenia pierwszy plan stawał się ostry. Jak tego dokonać na aparacie, który nie ma regulacji ostrości np. pierścieniem tak jak FZ50?

Nie wiem jak w tym aparacie, ale u mnie na przykład jest coś takiego, że gdy wciśniesz odpowiedni przycisk, wtedy możesz sobie wybrać jak aparat będzie łapał ostrość. 400D ma w wizjerze 8 punkcików łapiących ostrość, gdy ustawisz wybieranie automatyczne, wtedy AF będzie łapał ostrość w tym punkcie, który uzna za słuszny (nie wiem jako to dokładnie działa), jeżeli zaś ustawisz ręczne, wtedy będziesz mógł sobie wybrać który punkcik na wizjerze będzie łapał ostrość (np na środku, po prawej, na górze itd. Równie dobrze możesz zrobić tak jak napisał setezer - ustawiasz łapanie ostrości na środek wizjera, łapiesz ostrość na interesującym Cię obiekcie, trzymasz spust do połowy i po wykadrowaniu dociskasz.

Ja mam takie nieco laickie (ok bardzo laickie pytanie). Jeśli chcę sfotografować ptaka w locie to zapewne nie mogę śledzić jego lotu w obiektywie i pstrykać fotek tylko wyczekać aż znajdzie się w kadrze i wtedy starać się go uchwycić? Pewnie taki system jak AI servo sie przydaje w takich sytuacjach.

Odwrotnie, gdy fotografujesz ptaka w locie lepiej śledzić jego ruch aparatem  (owszem, AI Servo może się przydać, ale tylko jeśli ptak zmienia odległość od Ciebie), ponieważ wtedy możesz wybrać dowolny moment na wykonanie zdjęcia i spokojnie ustawić sobie ostrość bezpośrednio na ptaku.

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #410 dnia: Czerwca 04, 2008, 16:44:56 pm »
Ja się bawię 400D z obiektywem 70-210mm Canona (poprzednik genialnego 70-200L) i ptaki sobie odpuściłem. Wychodzą zdjęcia i owszem, ale tak zupełnie przeciętne i nieinteresujące, że szkoda zachodu.

Lepiej podglądać rolników jak zbierają kamienie z pola:

Albo zrobić bratu zdjęcia na przysiędze:

Ptaki średnio (inna sprawa, że robione bez przygotowania):

---

950 albo 1000zł Nie pamiętam dokładnie. Jedyna wada - wysuwa się, ale to przypadłość większości tych obiektywów.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2008, 16:59:48 pm wysłana przez setezer »

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #411 dnia: Czerwca 04, 2008, 16:56:52 pm »
Ja się bawię 400D z obiektywem 70-210mm Canona (poprzednik genialnego 70-200L)

Ile dałeś?

paprot

• J-23
  • PSN ID: paprotPL
« Odpowiedź #412 dnia: Czerwca 04, 2008, 19:21:01 pm »
te zdjęcia rolników fajne fajne jakieś takie normalne  aczkolwiek podobają sie

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #413 dnia: Czerwca 04, 2008, 22:16:03 pm »
Jedyna wada - wysuwa się, ale to przypadłość większości tych obiektywów.

Żadna to wada, a przynajmniej mnie w niczym nie przeszkadza.

obiektywny

• Towarzysz
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #414 dnia: Czerwca 04, 2008, 22:55:46 pm »
kurz może zasysać do środka ;]

no to i ja coś w końcu wrzucę:
http://img72.imageshack.us/img72/1761/trawadafl5.jpg

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #415 dnia: Czerwca 04, 2008, 23:06:36 pm »
Takie... Zwykłe. Do tego zaszumione trochę.

b.szym

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #416 dnia: Czerwca 05, 2008, 00:04:44 am »
Pozwolę sobie zaprezentować jedno zdjęcie z zeszłorocznych wakacji:
Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #417 dnia: Czerwca 05, 2008, 00:44:23 am »
Ludzie teraz oszaleli na punkcie tych szumów. Tak jakby analogi nie szumiały. Szumią i to jak jasna cholera nawet te dosyć wysokiej klasy. Brat miał swego czasu analoga Canona EOS 3 i tez szumiał. Jak jest dobrze doświetlona scena to szumów nie będzie i tu się nic nie poradzi. Robić fotki na najniższym ISO jakim się da to unikniecie szumów.

_invictus

• Proletariusz
« Odpowiedź #418 dnia: Czerwca 05, 2008, 07:35:43 am »
W takich sytuacjach pomaga też stabilizacja obrazu, w którą wyposażonych jest już większość aparatów. Nawet kompaktów.
nie "nawet kompaktów" tylko przede wszystkim, bo w lustrzankach to nie aparaty IS mają, tylko szkła ;) więc wyposażona w stabilizację jest większość aparatów kompaktowych i coraz więcej szkieł do luster

gdzie? O_o

szumienie analogów wynikają nie z nich samych (drogich czy tanich) tylko z kliszy chyba, nie?
straight X edge

sieq

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #419 dnia: Czerwca 05, 2008, 07:50:59 am »
Jak jest dobrze doświetlona scena to szumów nie będzie i tu się nic nie poradzi.
- Gorzej jak jest słabiej doświetlona. Wyższe ISO większe szumy. W FZ8 zdjęcia w wyższym ISO niż 200 lepiej nie robić. Wolałbym jednak te 2mpx mniej z mniejszym ziarnem.

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #420 dnia: Czerwca 05, 2008, 09:29:53 am »
Żadna to wada, a przynajmniej mnie w niczym nie przeszkadza.
Czasem denerwuje, robienie zdjęć z góry, lub z dołu, to się wysuwa (a może akurat nie chcę przybliżać), lub wsuwa (a może akurat chcę przybliżać). Wiadomo, można trzymać, ale to nieco wkurzające. Dlatego docelowo moim marzeniem jest 70-200L, gdzie nic się nie wysuwa, bo wszystko się kręci wewnątrz konstrukcji. No i problem z kurzem nie istnieje.

Jak dla mnie nie zaszumione, lecz nieco nieostre i wyostrzone w programie graficznym.
 Zdjęcie ładne, klimatyczne, jak większość wiejskich, ale jedno denerwuje - linia horyzontu jest ohydna, szczególnie po lewej i prawej stronie (wygląda jakby po pijaku próbować grać w gry na komputerze).

Pozwolę sobie zaprezentować jedno zdjęcie z zeszłorocznych wakacji:
[/quote]
Podoba mi się, lubię nocne, miejskie zdjęcia. Jedynie ja bym nieco dał wyżej kadr, żeby więcej fontann było widać i cały budynek, bo ten krawężnik nie jest zbyt pasjonujący.

- Gorzej jak jest słabiej doświetlona. Wyższe ISO większe szumy. W FZ8 zdjęcia w wyższym ISO niż 200 lepiej nie robić. Wolałbym jednak te 2mpx mniej z mniejszym ziarnem.
A pytanie: mając 8mpx i duże szumy, to czy po zmniejszeniu zdjęcia (skalowaniu) tak aby było wielkości była jak z 6mpx, to czy przypadkiem te szumy nie będą już mniejsze? Oczywiście, że będą. No, ale jeżeli aparat 6mpx ma naprawdę dużo mniejsze szumy, to wtedy zgoda - też taki bym wolał.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2008, 09:31:51 am wysłana przez setezer »

b.szym

• Kapitan Żbik
« Odpowiedź #421 dnia: Czerwca 05, 2008, 13:01:01 pm »
Podoba mi się, lubię nocne, miejskie zdjęcia. Jedynie ja bym nieco dał wyżej kadr, żeby więcej fontann było widać i cały budynek, bo ten krawężnik nie jest zbyt pasjonujący.
Dziękuje za pochwałę. :)
Krawężnik widać, ponieważ musiałem na czymś postawić aparat, skoro nie posiadam statywu. :(

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #422 dnia: Czerwca 05, 2008, 14:03:39 pm »
szumienie analogów wynikają nie z nich samych (drogich czy tanich) tylko z kliszy chyba, nie?

No tak. Poza tym, szum w analogach jakoś mi nie przeszkadza. Dodaje zdjęciom całkiem przyjemnego klimatu.

To zdjęcie to faktycznie nic specjalnego, ale na pewno nie jest - jak powiedziałeś - zaszumione. Może nieco przeostrzone jedynie.

linia horyzontu jest ohydna, szczególnie po lewej i prawej stronie (wygląda jakby po pijaku próbować grać w gry na komputerze).

Szczerze mówiąc, horyzont w tym zdjęciu nie jest najważniejszy. Ale, mimo wszystko, jego rozmazanie, nieco niechlujne, budzi negatywne odczucia.

Pozwolę sobie zaprezentować jedno zdjęcie z zeszłorocznych wakacji(...)

Takie sobie, prawdę mówiąc. Nie podoba mi się to, że uciąłeś fontannę.

Obiektywny, jakiego aparatu używasz?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2008, 14:17:44 pm wysłana przez sambady »

Tolas

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #423 dnia: Czerwca 05, 2008, 14:08:58 pm »
nie "nawet kompaktów" tylko przede wszystkim, bo w lustrzankach to nie aparaty IS mają, tylko szkła ;) więc wyposażona w stabilizację jest większość aparatów kompaktowych i coraz więcej szkieł do luster

gdzie? O_o

Aparaty też posiadają stabilizację ;) np Olympus E-510, Czy Pentax K10D/K100D

siudym

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #424 dnia: Czerwca 05, 2008, 14:47:04 pm »

Dokladnie. To wlasnie w kompaktach IS'y sa normą. Jednak nie tylko szkla w lustrach maja stabilizacje, bo juz lustrzanki Sony, Pentax'a oraz Olympusa maja stabilizacje w body (stabilizacja matrycy - sprawdzalem w pentaxie i dziala calkiem fajnie [system 'merda' matryca w rozne strony korygujac wychylenia] ). :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2008, 14:48:46 pm wysłana przez siudym »

_invictus

• Proletariusz
« Odpowiedź #425 dnia: Czerwca 05, 2008, 16:38:00 pm »
bo juz lustrzanki Sony, Pentax'a oraz Olympusa maja stabilizacje w body
Aparaty też posiadają stabilizację Wink np Olympus E-510, Czy Pentax K10D/K100D

oj, to zwracam honor, nadrobię wobec tego "plecy" w wiedzy o sprzęcie
straight X edge

obiektywny

• Towarzysz
« Odpowiedź #426 dnia: Czerwca 05, 2008, 16:50:20 pm »
Obiektywny, jakiego aparatu używasz?

nikon :) zdjęcie nie ostre to fakt, na usprawiedliwienie mogę tylko powiedzieć że robione starym, manualnym nikkorem 28mm

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #427 dnia: Czerwca 05, 2008, 20:05:58 pm »
nikon :) zdjęcie nie ostre to fakt, na usprawiedliwienie mogę tylko powiedzieć że robione starym, manualnym nikkorem 28mm

Jaki model? D80?

obiektywny

• Towarzysz
« Odpowiedź #428 dnia: Czerwca 06, 2008, 12:09:50 pm »
d200.

btw dziś wieczorem zaczyna sie weekendowy maraton focenia - piknik lotniczy w góraszce ;]

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #429 dnia: Czerwca 06, 2008, 15:26:40 pm »
d200.

Mhm. Całkiem porządny sprzęt. Chętnie bym takiego Nikona przetestował. Miałem, do tej pory, tylko okazję robić zdjęcia D80.

btw dziś wieczorem zaczyna sie weekendowy maraton focenia - piknik lotniczy w góraszce ;]

Noż kurde. W mojej okolicy nie ma żadnych ciekawych wydarzeń. Chyba zmienię miejsce zamieszkania :D

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #430 dnia: Czerwca 07, 2008, 01:17:17 am »

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #431 dnia: Czerwca 07, 2008, 02:01:07 am »
Na zdecydowany plus zasługuje zastosowany kadr. Jak patrzę na to zdjęcie, to wydaje mi się, że jestem odpowiedzialny za to, co zrobi ten kot, zza którego grzbietu patrzę na swoją potencjalną ofiarę - trochę tak, jakbym przeniósł się w świat jakiejś strzelanki, np. Dooma. Poza tym, nie ma w nim nic specjalnego.

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #432 dnia: Czerwca 07, 2008, 13:15:32 pm »
No bo w zdjeciu to chyba głównie o kadr chodzi, nie? :eek:

sieq

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #433 dnia: Czerwca 07, 2008, 13:43:41 pm »
Trochę za bardzo podrasowane  8)

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #434 dnia: Czerwca 07, 2008, 13:48:22 pm »
Bez tego jest zbyt blade bo było to robione w pelnym słoncu, ja uwielbiam przesycone kolorki.

sieq

• Marynarz z Potiomkina

_invictus

• Proletariusz
« Odpowiedź #436 dnia: Czerwca 07, 2008, 15:24:57 pm »
głównie, ale też m.in o postprocessing, "za ciasno" wg mnie
straight X edge

sambady

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #437 dnia: Czerwca 07, 2008, 15:25:56 pm »

Nie, w zdjęciu chodzi też o inne elementy. A to, które zrobiłeś, wyróżnia się tylko kadrem.

głównie, ale też m.in o postprocessing, "za ciasno" wg mnie

Faktycznie. Trochę więcej "góry" by się przydało.

Takie tam...
http://img502.imageshack.us/my.php?image=4ad0ead32aoh7.jpg
http://img402.imageshack.us/my.php?image=a16b052126kt1.jpg
http://img264.imageshack.us/my.php?image=f44d2b0b3bwb8.jpg

Ostatnie jest zdecydowanie najlepsze, jednak wolałbym, gdyby całe drzewo znalazło się w kadrze. A jeśli już naprawdę zależało Ci na tym, by pokazać tylko jego połowę, to ja byłbym ukontentowany wtedy, gdyby nie była też ucięta góra.

obiektywny

• Towarzysz
« Odpowiedź #438 dnia: Czerwca 07, 2008, 20:26:32 pm »
Noż kurde. W mojej okolicy nie ma żadnych ciekawych wydarzeń. Chyba zmienię miejsce zamieszkania :D

żałuj, fantastyczna impreza ;] tylko rawy wywołam i coś wrzucę.

Mikes, niezłe zdjęcie. Ciasnota dodaje dynamizmu tylko przesadziłeś z crossem - koty mają fioletowe łby.

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #439 dnia: Czerwca 07, 2008, 22:55:49 pm »