Autor Wątek: Forza 4 vs GT5  (Przeczytany 303383 razy)

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
Odp: Forza 4 vs GT5
« Odpowiedź #2080 dnia: Października 23, 2011, 20:48:23 pm »
Dokładnie grając w GT5 czuje się ten poważny ton tego szpila.Wchodzi się w ten świat pro driverów.FM4 ma być produktem dla każdego i gdzieś straciła swój charakter (FM1 i FM2). Szkoda,że tak niewiele zostało z tego trailera(nie chodzi o dzień/noc, ale o klimat,szczególnie pierwsze kadry.)

No i tutaj się w 100% podpisuję. Dobrze napisane. :!:

No Fanboy

• Pionier
  • *
  • Reputacja: -1
« Odpowiedź #2081 dnia: Października 23, 2011, 21:06:10 pm »
Problem z plastikiem to był w FM3. Autkom w FM4 nie mam nic do zarzucenia. Są nie tylko ładnie oświetlone, ale też pięknie wymodelowane. Cieszy mnie również to że T10 podpatrzyli trochę PD i kolory są znacznie lepiej dobrane, bardziej stonowane. Serie zawsze miały odmienny charakter. Z serią GT mam do czynienia od czasów GT2. Nie zgodzę się jednak że FM4 brakuje klimatu. Ma ona swój niepowtarzalny klimat.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #2082 dnia: Października 23, 2011, 21:12:34 pm »
FM4 ma stonowane kolory? Dla mnie czasem GT5 ma zbyt jaskrawe kolory (co mnie wkur**a), a gdzie tam do stonowanych Forzie 4. Tutaj taki mały przykład.

No Fanboy

• Pionier
  • *
  • Reputacja: -1
« Odpowiedź #2083 dnia: Października 23, 2011, 22:13:20 pm »
chodzilo mi o to ze kolory sa bardziej stonowane wzgledem fm3. Jaskrawe tory tez sie jednak pojawiaja. Taki tor w alpach to naprawde kapitalna robota i pokaz mozliwosci silnika. Jest jeszcze jedna rzecz ktora fm4 masakruje- dzwiek silnikow. Dzwiek 12 cylindrowego potwora fiorano 599 GTO mnie totalnie zmasakrowal. Jest oddany perfekcyjnie.
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2011, 22:50:58 pm wysłana przez No Fanboy »

tninja

• Proletariusz
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #2084 dnia: Października 23, 2011, 23:23:57 pm »
Oj tak dźwięk silników nie wiem czy  jest perfekcyjny,ale robi "robotę". No i jak ja to nazywam łaskotanie kapciami asfaltu również jest świetnie oddane. Czym jeszcze mnie forza4 zaskoczyła,tą zabawką dla ludu. Autovista,przyjemnie w taki sposób ogląda się te furki. Pewnie w następnej generacji będzie to standar,a właśnie t10 ma już 25 modeli ,które spokojnie mogą im posłużyć na nowym iksie,oczywiście+plus jakieś nowe bajery graficzne(nie moja działka,nie znam się)  Kokpity,bagażniki,komory silnikowe, naprawdę elegancko mają to wszystko zrobione. Szkoda tylko ,że wyzwania w AV są tak banalne. Mogła posłużyć jako nagrody  za naprawdę bardzo trudne wyzwania. Choć z założenia to zabawka dla ludu z kinect,więc nie ma co się dziwić.
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2011, 23:43:20 pm wysłana przez tninja »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #2085 dnia: Października 24, 2011, 00:16:46 am »
Jeśli chodzi o dźwięki silników, to faktycznie FM4 jest tutaj bardzo wymowna. Ja osobiście lubię jak auta w grach tak mocno ryczą, bo każde dodanie gazu daje wtedy frajdę. Tutaj pojawia się kolejny ciekawy temat porównań. Co prawda filmik, który zamieszczam to nie porównanie FM vs GT, tylko GT do rzeczywistości. Jak widać nawet w tej kwestii PD również stara się jak najbardziej zbliżyć do świata realnego i tego co słyszy kierowca.

Nie wszystko wyszło idealnie, ale jak widać znowu podejście Japończyków jest diametralnie inne.

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #2086 dnia: Października 25, 2011, 21:31:18 pm »
ludzie teraz oczekują efekciarstwa i przyjemnego grania na padzie (bo przecież taki HIV nie będzie na kierownicy grał)

W recenzji pisał że grał kierownicą.
o widzisz jaka zmiana, aż jutro kupię PE i przeczytam jakie ma wrażenia ;)
ok kupiłem PsxExtreme, przeczytałem recenzję, i nie wyłapałem tego miejsca w którym HIV napisał że grał na kierownicy... dlatego wskaż mi proszę to miejsce...

poza tym potwierdzam to co napisałem - jakakolwiek opinia HIVa dawno mnie przestała interesować (mniej więcej jak zaczął z siebie robić "pierdzącego oszołoma" i w najgorszy możliwy sposób lizał po małych fiutkach 12-to latków tylko po to żeby im się przypodobać), szczególnie jego opinia o simach mało mnie interesuje, i tą recenzją tylko to potwierdził że kompletnie nie ma o nich pojęcia. pozwólcie że przytoczę kilka jego słów:
- [o SI] "(...) w FM4 do boju wypuszczono bandę agresywnych pawianów! (...) Wiedz zatem, że kraksy, nawet widowiskowe, są tutaj na porządku dziennym, spoilery fruwają aż miło, a samochodowy boks jest wciąż wokół Ciebie."
- "Kupujesz wypasioną grę wyścigową, biegniesz z kumplem do domu i okazuje się, że musisz zdać masę licencji oraz spędzić z grą bity tydzień, aby zdobyć 'lepsiejsze' samochody, co by poczuć prędkość... Wiesz co mam na myśli, prawda? W FM4 nie ma tak debilnej sytuacji, bo albo zabierasz się z miejsca za tryb kariery i po ok 3 godzinach masz już możliwość bujania się porządnymi samochodami, albo wybierasz tryb Wolna Gra (...)"

generalnie mówcie co chcecie, ale dla mnie to co wypisuje kompletnie rozbiega się z moim pojmowaniem sim-racerów. to nie Burnout żeby podniecać się kraksami, a o fizyce pisze szczątkowo i bez zbędnego zagłębiania się w szczegóły - cyt. "model jazdy jest dopracowany do perfekcji, fizyka jest wymuskana" - to jedne z nielicznych słów jakie pisze o modelu jazdy, innych opisów prawie nie ma, a jak są to są równie ogólnikowe i niemerytoryczne jak to co przytoczyłem. reszta to skupianie się na kompletnie nieistotnych z mojego punktu widzenia rzeczach - jak opis autovisty czy kinecta. a ogólnie cały opis skupia się nie na aspektach symulacyjny i tego jak się jeździ, a na "okołowyścigowych". do mnie to nie trafia, ale wiem że takie są teraz oczekiwania rynku i FM4 bardzo dobrze je spełnia, oprócz tego dając możliwość wypasione zabawy fanom symulacji - ale dla nich nie pisze się recenzji...

o uszczypliwych komentarzach wobec GT5 nie chcę za bardzo się wypowiadać, po prostu koleś pisząc słowa które zacytowałem kompromituje się na całej długości i pokazuje że w grę po prostu nie grał...
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2011, 21:37:33 pm wysłana przez pawel_k »

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #2087 dnia: Października 25, 2011, 21:32:42 pm »
ludzie teraz oczekują efekciarstwa i przyjemnego grania na padzie (bo przecież taki HIV nie będzie na kierownicy grał)

W recenzji pisał że grał kierownicą.
o widzisz jaka zmiana, aż jutro kupię PE i przeczytam jakie ma wrażenia ;)
ok kupiłem PsxExtreme, przeczytałem recenzję, i nie wyłapałem tego miejsca w którym HIV napisał że grał na kierownicy... dlatego wskaż mi proszę to miejsce...

Ups... :hihi:

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #2088 dnia: Października 25, 2011, 21:35:17 pm »
Boban - nie mówię że tego nie ma, może po prostu nie wychwyciłem tego zdania... dlatego proszę żeby el becetol mnie na to zdanie naprowadził...

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #2089 dnia: Października 25, 2011, 21:38:48 pm »

Nie mam tego PE przy sobie, ale to było bodajże na początku drugiej strony, gdzie pisał o trudnym opanowaniu wymienionych samochodów, napisał coś w stylu że rzuca je bardzo po każdym ruchu kierownicą.

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #2090 dnia: Października 25, 2011, 21:44:23 pm »

Nie mam tego PE przy sobie, ale to było bodajże na początku drugiej strony, gdzie pisał o trudnym opanowaniu wymienionych samochodów, napisał coś w stylu że rzuca je bardzo po każdym ruchu kierownicą.
to pozwól że ja to zacytuję:
"Tylko w FM4 dowiesz się, jakimi chamami bez ogłady są niektóre fury, mimo że na pierwszy rzut oka wyglądają na cywilizowane. Lexus ISF czy Mercedes SLK55 to przykłady pierwszych z brzegu maszyn, po których nie spodziewałem się tak dzikiego usposobienia. Owszem, jeżdżę - jak na hardcorowca przystało - z wyłączonym systemem kontroli trakcji,  ale to nie upoważnia tak zacnych samochodów do upokarzania mnie przy każdym ruchu kierownicą".
jeśli po tym fragmencie wnioskujesz że HIV jeździł na kierownicy to gratuluję :)

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #2091 dnia: Października 25, 2011, 21:46:03 pm »
No to jak mogłeś przeczytać reckę i nie widzieć co czytałeś. :P Mniejsza o to. Ten fragment mnie rozbawił.

- "Kupujesz wypasioną grę wyścigową, biegniesz z kumplem do domu i okazuje się, że musisz zdać masę licencji oraz spędzić z grą bity tydzień, aby zdobyć 'lepsiejsze' samochody, co by poczuć prędkość... Wiesz co mam na myśli, prawda? W FM4 nie ma tak debilnej sytuacji, bo albo zabierasz się z miejsca za tryb kariery i po ok 3 godzinach masz już możliwość bujania się porządnymi samochodami, albo wybierasz tryb Wolna Gra (...)"

To wiele mówi o odbiorcach tej serii. Ma być prosta, przystępna i pozwalać na pogranie w pełni po 5 minutach od odpalenia konsoli. Z GT5 jest zupełnie odwrotnie (jak to w przypadku sim racerów bywa).

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #2092 dnia: Października 25, 2011, 21:48:48 pm »
No jeśli grał na padzie a napisał
przy każdym ruchu kierownicą".

to tylko potwierdza że jest debilem.

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #2093 dnia: Października 25, 2011, 21:49:03 pm »
To wiele mówi o odbiorcach tej serii. Ma być prosta, przystępna i pozwalać na pogranie w pełni po 5 minutach od odpalenia konsoli. Z GT5 jest zupełnie odwrotnie (jak to w przypadku sim racerów bywa).

dla mnie zbytnio polaryzujesz. owszem, FM4 w dużo większym stopni przypodoba się osobom szukającym przyjemnej zabawy a nie walkę o każdy zakręt i ściganie się o ułamki sekund, ale nie poprzestaje na tym (tak jak NSF: Shit) i oprócz tego potrafi zaspokoić graczy szukających symulacji w niemniejszym stopniu niż GT5. dla mnie to zaleta, dla Ciebie wada.
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2011, 21:55:02 pm wysłana przez pawel_k »

Michal102

• Towarzysz
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #2094 dnia: Października 25, 2011, 21:55:07 pm »

dla mnie zbytnio polaryzujesz. owszem, FM4 w dużo większym stopni przypodoba się osobom szukającym przyjemnej zabawy a nie walkę o każdy zakręt i ściganie się o ułamki sekund, ale nie poprzestaje na tym (tak jak NSF: Shit) i oprócz tego potrafi zaspokoić graczy szukających symulacji w niemniejszym stopniu niż GT5. dla mnie to zaleta, dla Ciebie wada.

Bardzo ładnie napisane ;)

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #2095 dnia: Października 25, 2011, 21:55:33 pm »

sorry że cytuję siebie ale chcę coś dodać...

poza tym co napisałem:
- w GT5 też masz tryb Arcade w którym możesz np. na dzień dobry poszaleć mocnymi wozami
- w GT5 "dzięki" wyścigom sezonowym kupno bardzo drogiego auta to kwestia godziny, więc taki HIV jakby tylko zadał sobie odrobinę trudu zagrania w tą grę to by śmigał Ferrari po kupnie mniej niż 3h gry jak to jest w FM4... tyle że dla mnie to zabiło ducha poznawczego tej gry i ogólnie zniszczyło piękno w stopniowym poznawaniu świata GT (co w piątce i tak była mocno zubożone wobec poprzednich części)...
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2011, 22:54:54 pm wysłana przez pawel_k »

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #2096 dnia: Października 25, 2011, 21:56:33 pm »
Na dzień dobry tych fur w GT5 nie okiełznasz(mówię tu o typowym graczu który chce pośmigać Paganii czy Ferrarką bez asyst). Trzeba się trochę nauczyć jeździć, od tego są w grze przecież licencje. ;)

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #2097 dnia: Października 25, 2011, 21:58:12 pm »
Na dzień dobry tych fur w GT5 nie okiełznasz(mówię tu o typowym graczu który chce pośmigać Paganii czy Ferrarką bez asyst). Trzeba się trochę nauczyć jeździć, od tego są w grze przecież licencje. ;)
licencje które, warto dodać, wbrew temu co pisał HIV, nie musisz ich robić i nie są one konieczne do śmigania szybkimi furami... co jeszcze raz potwierdza że nie ma o GT5 pojęcia więc mógłby sobie darować porównania FM4 do gry którą pewnie nawet na oczy nie widział...

ps. pamięta ktoś kto pisał recenzje GT5 w PSXExtreme ?
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2011, 22:05:22 pm wysłana przez pawel_k »

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #2098 dnia: Października 25, 2011, 22:00:34 pm »
Jakiś randomowy użytkownik forum, znajomy redakcji, nie przejawiający większego zaangażowania w wyścigi. Lucjan bodajże.

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #2099 dnia: Października 25, 2011, 22:03:47 pm »
Mnie ta reakcja HIV'a nie zaskakuję, już przy GT5P psioczył na tą serię że jeździ się jak drewno itd. Prawda jest taka że seria FM jest znacznie przystępniejsza na padzie niż seria GT.

"Tylko w FM4 dowiesz się, jakimi chamami bez ogłady są niektóre fury, mimo że na pierwszy rzut oka wyglądają na cywilizowane. Lexus ISF czy Mercedes SLK55 to przykłady pierwszych z brzegu maszyn, po których nie spodziewałem się tak dzikiego usposobienia. Owszem, jeżdżę - jak na hardcorowca przystało - z wyłączonym systemem kontroli trakcji,  ale to nie upoważnia tak zacnych samochodów do upokarzania mnie przy każdym ruchu kierownicą".

Przecież tu chodzi mu o wirtualną kierownicę. Przynajmniej tak można z całości wywnioskować.

PS. Recke GT5 w PE pisał Lucek & Ural. Ten pierwszy całkowicie popłynął w temacie porównania tych gier. O niebo lepiej napisana recka GT5 była w NEO Plus.

pawel_k

• Gość
« Odpowiedź #2100 dnia: Października 25, 2011, 22:07:46 pm »
PS. Recke GT5 w PE pisał Lucek & Ural. Ten pierwszy całkowicie popłynął w temacie porównania tych gier. O niebo lepiej napisana recka GT5 była w NEO Plus.
żeby zaraz ubić parę zgryźliwych uwag:
1. reckę pisał Blizz, który jest fanem (fanatykiem?) serii
2. tak, grał na padzie ;)

ps. polecam odcinek Epic Fail w którym Blizz opowiada o GT5, świetnie się tego słuchało ;)
http://www.onlinecenter.pl/7460/Aktualnosci/Epic-Fail-odcinek-85.html

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #2101 dnia: Października 25, 2011, 22:25:54 pm »
A który to redaktor najpierw zjechał GT5 wraz ze swoim kolegom, a potem w jakimś podcaście całkowicie zmienił zdanie i stwierdził, że to jedyny tak zajebisty i rozbudowany racer na rynku, który daje frajdę z jazdy każdym autem w grze? Ten jego kumpel początkowo nie dowierzał w to co słyszy, bo wcześniej obaj zjechali GT5. Nie wiem czy to nie ci kolesie z Gramitacji. Zaczęło się od pytania "w co teraz grasz" i ten pierwszy odpowiedział, że non stop tłucze GT5.

tninja

• Proletariusz
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #2102 dnia: Października 26, 2011, 03:31:09 am »
Zielone piekło w wydaniu t10=kupa. Najsłabszą trasa w fm4,pewnie była by jeszcze do przełknięcia gdyby nie ,znakomity odpowiednik tej trasy w gt5. Si to taki standard z przebłyskami,widać że chłopaki kombinują,popełniają błędy,spoko opóźniają hamowanie(co nie zawsze im wychodzi)szkoda tylko że przy tym swoim zachowaniu nie zwracją większej uwagi na samochód gracza. Tryb world tour bardzo przyjemny,furki spadają za levele,gra dobiera nam zawody do posiadanych maszyn. Jest dosyć trudno tzn fur nie tuninguje i zawsze indeks wydajności mojej fury jest słabszy więc trzeba dobrze cisnąć. Tym bardziej że model jazdy(gram niestety na padzie)jest o wiele lepszy i trudniejszy niż w fm3,którą swego czasu w miarę ograłen. Fury z tylnym napędem dają w kość,wcale nie gorzej niż w gt5,choć w dzieło pd gram na kółku i jakoś łatwiej(naturalniej) przychodzi mi temperować te wszystkie wściekłe konie. Cdn...(przekraczam granicę Polsko/Litewską)         

dziezak

• Obywatel
  • **
  • Reputacja: -8
« Odpowiedź #2103 dnia: Października 27, 2011, 00:02:44 am »

Deklasacja GT5 :P

I wtopa

Chociaż akurat kierownica w zondzie jest akurat w forzy taka jak powinna być ;)

A reszta to bieda na maksa na nurbie + brak animacji zmiany biegów jak mnie to wku.rwia w forzy że dopiero po patchu będzie a na razie jeździmy cyborgiem ...

andryush

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 120
« Odpowiedź #2104 dnia: Października 27, 2011, 01:16:29 am »
Znowu ta sama historia z tą animacją?
...
masakra, nawet takie bzdety powtarzają się w 4...

s00s

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 155
« Odpowiedź #2105 dnia: Października 27, 2011, 09:32:29 am »
przecież jest animacja zmiany biegów. akurat w zondzie zmienia na łopatkach i widać tylko minimalny ruch palcami. 

andryush

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #2106 dnia: Października 27, 2011, 09:45:39 am »
 :-?
No to już lepiej.  :roll:

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #2107 dnia: Października 27, 2011, 10:03:24 am »
Fajne w GT5 jest to, że jak włączymy sobie sprzęgło, to pojawia się przy redukcji charakterystyczny dźwięk skrzyni biegów. Podczas jazdy na łopatkach tego nie ma. Musi być zmiana ze sprzęgłem.

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #2108 dnia: Października 27, 2011, 10:08:52 am »
przecież jest animacja zmiany biegów. akurat w zondzie zmienia na łopatkach i widać tylko minimalny ruch palcami. 

Zacznijmy od tego że kierowca trzyma kierownicę w FM4 jak Shrek. Nie to żebym się czepiał, ale dokładnie to tak wygląda, bardzo nienaturalnie. Poza tym w GT5 animowany jest cały kierowca, nie tylko jego ręce.

andryush

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #2109 dnia: Października 27, 2011, 10:09:16 am »
Szkoda, że pod pada nie da się sprzęgłą skonfigurować.
Akurat to w FM3 mi się podobało, start ze sprzęgłem był nie do pobicia :D Całkowicie trzeba było zmienić styl jazdy, hamowania przed zakrętami, ale czasy wychodziły znacznie lepsze.

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #2110 dnia: Października 27, 2011, 10:12:57 am »

Deklasacja GT5 :P

Khm, khm...Spójrzmy na 25 sekundę filmiku i załamanie linii na wejściu w lewo przed zakrętem Chicago. W Forzie 4 ta linia jest po prostu złamana pod pewnym kątem, podczas gdy w rzeczywistości i w GT5 powinna wyglądać tak:

Spauzujcie sobie na 28 sekundzie. Linia jest łukiem, a nie prostym załamaniem.

Ja wiem, że to szczegóły, ale GT5 składa się właśnie z takich szczegółów, które budują całość. Wiadomo, że nikt inny oprócz fanów wyścigów i gier wyścigowych tego nie zauważy. Mi rzuciło się to od razu w oczy kiedy zobaczyłem przejazd na tym torze w FM4.

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #2111 dnia: Października 27, 2011, 10:16:09 am »
Kokpit w FM4 też jakiś taki ciemny i generalnie jak dla mnie gorzej wykonany niż w GT5.

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #2112 dnia: Października 27, 2011, 10:48:04 am »

« Ostatnia zmiana: Października 27, 2011, 11:04:37 am wysłana przez KKRT »

Magik

• J-23
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #2113 dnia: Października 27, 2011, 10:49:37 am »
Kokpit w FM4 też jakiś taki ciemny i generalnie jak dla mnie gorzej wykonany niż w GT5.
Kwestia oswietlenia na danym torze. Tutaj np. w GT5 jest ciemniejszy.

Soul

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #2114 dnia: Października 27, 2011, 10:53:21 am »
Ej Boban ten typ trzema ręce na kierownicy jak shrek zupełnie jak w FM4 ;/

Walcz dalej z youtubem, zamiast zagrać w grę :roll:

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #2115 dnia: Października 27, 2011, 10:56:09 am »
@ Magik

Jasne, że tak, ale akurat na tej trasie można wybrać sobie zmienny cykl doby. ;)

Poza tym mi chodzi głównie o tekstury i detale w wnętrzu. 8)

@ Soul

Zagrałem już(Prawie 30 minut w Silesia City Center na stanowisku promocyjnym).

Soul

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #2116 dnia: Października 27, 2011, 10:57:05 am »
W O W                   :o

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #2117 dnia: Października 27, 2011, 11:14:05 am »
Ej Boban ten typ trzema ręce na kierownicy jak shrek zupełnie jak w FM4 ;/

Przecież to nie ja pisałem o tym Shreku. Co chcesz ode mnie? :roll:

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #2118 dnia: Października 27, 2011, 11:16:16 am »
Jeszcze raz by wszyscy widzieli

BoBaN

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #2119 dnia: Października 27, 2011, 11:18:15 am »
Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

Jak to jest, że tutaj widzimy screeny, które oddają wygląd gry, a na wszelakich porównaniach, serwisach itp. zawsze je**ł po oczach aliasing i wyprane kolory. :lol: