Właśnie skończyłem singla i lecą beznadziejne napisy końcowe, w których by usłyszeć muzykę trzeba rozwalić volume na 40. Do tego wleką się jak ślimak.
Co do singla, to powiem, że dla mnie średnio. Na plus oczywiście grafika, która pozwala odczuć przeskok generacji jeżeli chodzi o konsole. Dodatkowo muzyka, która prezentuje się również wyśmienicie. Denerwuje tylko problem z głośnością, ponieważ nawet jak damy na maksa w ustawieniach, to niektóre dialogi są mało słyszalne, wspomniane creditsy i cięta muza w intro. Do tego w mapach z deszczem w ogóle go nie słychać. A byłoby milion do klimatu (vide TLoU).
Dobry pomysł z rozbudowanymi terenami i większą swobodą niż dotychczas. Można swobodnie pohasać, czasem kilka dróg do celu, można kombinować. Jest różnorodnie, bo zwiedzamy totalnie odmienne miejscówki, przez co nie można narzekać na nudę, jeżeli chodzi o setting. Dla zbieraczo-lizaczy gratka, bo znajdziek trochę jest.
Fabuła bez szału. Dobrze ktoś tu napisał (chyba Moldar), że zaczyna się ona od połowy. Kilka kwestii przewidywalnych mocno, natomiast na plus zakończenie, które trochę ratuje całe to pogubienie z tematem GG. Jak dla mnie za mało postaci, za mało właściwej treści, nie czuć za bardzo konfliktu. Sytuacja przedstawiona w Shadow Fall idealnie nadawała się pociągnięcie fabuły mocniej w kierunku politycznym. Gdzieś to tam krąży, ale potencjał niewykorzystany całkowicie. Boję się, że już ie dostanę Killzone na wzór pierwszej i drugiej części.
Czasami śmieszyły mnie wstawki, które specjalnie toczyły się ślamazarnie, by zdążył się wczytać kolejny level. Pseudo dynamika przerywników też wypada momentami żenująco. Animacja w grze pozostawia sporo do życzenia i jest tak jakby niedokończona. Pod kątem miejscówek i kolorystyki, gierka budzi skojarzenia z innymi tytułami, jak np. Dead Space czy Deus Ex.
Dla mnie gra jest w pewnych elementach niedokończona. Zabrakło czasu, premiera konsoli goniła i wyszło jak wyszło. Nie dziwię się słabym ocenom recenzentów. Grafika to nie wszystko, tym bardziej, jeżeli universum daje olbrzymi potencjał do wykorzystania.
tl;dr
O której gramy multi?